Рокадите в МВР започнаха още от първия ден на встъпването

...
Рокадите в МВР започнаха още от първия ден на встъпването
Коментари Харесай

Петима се разделиха с постовете си в МВР

Рокадите в Министерство на вътрешните работи започнаха още от първия ден на встъпването в служба на служебния министър Бойко Рашков. Със заповед на министър-председателя Стефан Янев бяха заменени тримата заместник-министри на вътрешните работи. Освободени са Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов. Местата им заемат Енчо Мирчев, Емил Ганчев и Венцислав Катинов.

Освободен от длъжността е и административният секретар на силовото ведомство Бойко Славчев. Той се разделя с поста си заради добито право на пенсия, гласи известието на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Славчев бе административен секретар от 2015 година – годината, през която с промени в Закона за Министерство на вътрешните работи бе основана длъжността. Той се занимаваше и с публични поръчки, като бе разпитван за очевидец по следствието за покупка на джипове за Министерство на вътрешните работи , почнало откакто от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) оповестиха, че би трябвало да се върнат над 6 млн. евро, отпуснати по особено съглашение за битка с мигрантския напън по границите.

Освободен от служба е и шефът на дирекция „ Инспекторат “ Николай Гешев. Причината е същата - добито право на пенсия. Гешев обаче се оказа, че е в болничен от вторник поради затруднения след преболедуван Covid-19. Той описа пред bTV, че е издирван, с цел да му бъде връчена заповед за уволняване. Той отхвърли тезата, че болничният му е обвързван с встъпването в служба на новото служебно държавно управление.

Гешев описа още, че е уволняван и преди - през 2017 година, още веднъж по време на служебно държавно управление. Въпреки това в този момент е сюрпризиран. Не намира законово съображение за това и твърди, че в случай че е дисциплинарно, би трябвало да има инспекция. „ Това се дължи освен на доноси, само че и на упоритости. Целта е да се овладее Инспекторатът на Министерство на вътрешните работи , тъй като прави главните инспекции и в тях откриваме нарушавания “, съобщи Гешев.

Председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов съобщи пред bTV, че чистки в Министерство на вътрешните работи няма. Според него има задоволително данни за нередности в Министерство на вътрешните работи и на тази база има съображение за задаване на въпроси към някогашния шеф на Инспектората. Той акцентира, че двете смени във вътрешното министерство са на хора, които са в пенсионна възраст.

Маринов показа, че са получавани доста сигнали за обезпечаван чадър от полицията. Маринов добави, че има образци, само че не може да ги изнесе в медийното пространство. „ Когато става въпрос за администрация, понятието „ персонална преданост ” е погрешно. Единственият аршин е професионализъм и реализирани резултати. Знаем доста добре, че на доста места в страната са допускани доста съществени пропуски и би трябвало да се носи сериозна отговорност ”, счита той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР