Рокадата на върха в прокуратурата и мегакомисията за борба с

...
Рокадата на върха в прокуратурата и мегакомисията за борба с
Коментари Харесай

Финален спринт за рокадата в прокуратурата и антикорупционната комисия

Рокадата на върха в прокуратурата и мегакомисията за битка с корупцията навлиза във етапа на заключителен спринт, като се чака да завърши още преди коледните празници, демонстрират поръчките на главните настоящи лица в нея.

Ако желанията се осъществят, две от основните властови позиции в страната ще имат нови титуляри още при започване на идната седмица - досегашният основен прокурор Сотир Цацаров ще оглави Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), а наследникът му Иван Гешев ще заеме поста основен прокурор съвсем месец по-рано от предстоящото. Това са две от най-влиятелните фигури в страната - прокурорът поради практическата липса на надзор от други управляващи върху дейностите му, а шефът на Комисията - поради мощния инструмент на така наречен гражданска конфискация - лишаване на нелегално добито имущество на упрекнати, въпреки и неосъдени лица.

По бързата процедура

Минути откакто Народното събрание го избра отпред на антикорупционната комисия в сряда основният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че ще подаде оставка с обяснението, че това ще бъде в интерес и на двете институции. Следобед той е подал оставката си във Висшия правосъден съвет (ВСС), удостовери пред " Дневник " представителят на прокурорската гилдия Даниела Машева. Искането му за освобождение беше вписано неотложно като изключителна точка за днешния пленум на Висш съдебен съвет и без подозрение ще бъде гласувано, а за Цацаров не е проблем да получи нужните му 17 гласа " за ".

Процедурата продължава с декрет на президента Румен Радев, който би трябвало да го освободи предварително от поста, а по-късно документът да бъде обнародван в " Държавен вестник ". В изявление за Би Ти Ви нощес президентът даде знак, че не има намерение да бави указа.

Така се оказва допустимо още идващия вторник (когато излиза постоянният брой на " Държавен вестник " - бел. ред.) Цацаров да оглави публично антикорупционната комисия и да даде зелена светлина за незабавното встъпване в служба на досегашния си заместител и към този момент определен за нов основен прокурор Иван Гешев. В сряда пред публицисти Цацаров подсети, че президентският декрет за назначение на Гешев няма дата и постът може да бъде ангажиран сега, в който се оваканти.

Изчистването на пейзажа

Спешното встъпване в служба идва на фона на няколкомесечно закъснение в избора на нов ръководител на антикорупционната комисия, което мина даже оттатък законовите периоди.

Мястото остана свободно след оставката на дотогавашния ръководител Пламен Георгиев, който си потегли на 31 юли поради поредност от кавги към противозаконната тераса на жилището му и постройките върху нея и беше назначен за консул във Валенсия. Процедурата по желание на негов правоприемник трябваше да стартира не по-късно от края на септември, само че беше отсрочена от ръководещите за след локалните избори и действително потегли при започване на ноември.

Официално мандатът на сегашния началник на държавното обвиняване изтича на 10 януари 2020 година Законът за КПКОНПИ дава на новоизбрания ръководител на комисията едномесечен период, в който да почисти възможни несъответствия с поста, в това число да напусне досегашното си работно място. Това значи, че Сотир Цацаров можеше умерено да продължи да е основен прокурор до края на мандата си без официално да влиза в някакъв спор със законовите условия, и по-късно да съобщи щафетата.

Бързането в тази ситуация, съгласно наблюдаващи, с които " Дневник " беседва, е в интерес на Иван Гешев, а задачата е да се реши дефинитивно неустойчивостта на върха на държавното обвиняване и да се " почисти пейзажът " след дългите процедури по избиране на шефовете на прокуратурата и на антикорупционната комисия.

" Едно такова положение, при което Гешев е определен, само че не е встъпил в служба, към момента крие риск от активиране на антикампании и опция за реакции в последната минута. Бърза се да се затвори тази неустойчивост - всички страни биха прекратили всяка мисъл за някаква опозиционност и сдържаност. Реалното встъпване в служба прави Гешев в действителност пълностоен стопанин на държавното обвиняване ", разяснява пред " Дневник " преподавателят по конституционно право доцент доктор Атанас Славов.

В очакване на " огромно деяние "

Рокадата идва след поръчките на Гешев и Цацаров да продължат да работят в синхрон в новите си области на пълномощия. В концепцията си Иван Гешев е заложил да надгражда постигнатото от предшественика си, да развива хрумвания за законодателни промени и да продължи да осведоми обществото за водените следствия. Цацаров разгласи, че планува смяна в структурата на Комисията и възможни законови промени към действието й, цялостна проверка на всички сегашни инспекции и назначение на нови чиновници.

Двамата към момента не са оповестили екипите си, само че в сряда оставка подаде зам.-главният прокурори Мария Шишкова, която беше назначена на поста по предложение на Сотир Цацаров, а кариерата й преди този момент минава през Окръжния съд в Пловдив, чийто ръководител беше той преди да стане основен прокурор. Шишкова е поискала да бъде освободена от 6 януари 2020 година Не е известно кого Иван Гешев ще уточни на мястото й. Веднага откакто президентът утвърди назначението му новият основен прокурор сподели, че има хрумвания за екип, само че отхвърли да назове имена.

Пред " Дневник " Атанас Славов предвижда скорошно " огромно деяние " на Гешев, чиято цел ще е да " пробие насложилото се съмнение и отрицателните усещания. Според него е допустимо към този момент да са готови и " ударни пиар акции преди празниците, с цел да се показва волята за битка с корупцията, а това е наложително изискване, с цел да започва сюжетът ".

Изборът: предстоящ и неочакван

Изборът на Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия мина без изненади и разногласия през Народното събрание. Той беше утвърден със 165 гласа " за " от депутати от всички парламентарни групи. Най-много гласове предстоящо пристигнаха от вносителите на номинацията - ГЕРБ и " Обединените патриоти ", и Движение за права и свободи, които към този момент оповестиха Цацаров за благосъстояние за всяка страна. Детайл от гласуването е, че водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ бил " въздържал се " за седмичната стратегия на Народното събрание, втора точка в която беше изборът, а по-късно не е взе участие в нито едно гласоподаване от съвещанието.

Изненадата пристигна от ненадейно огромният брой гласове от левицата - 27, макар опозиционните поръчки и неколкократните заявления на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и зам.-председателя на парламентарната група Крум Зарков, че социалистите ще гласоподават " срещу " и по двете препоръчани кандидатури. Подкрепа за Цацаров дадоха половината от присъстващите народни представители на Българска социалистическа партия (пълният лист на гласувалите - тук ), както и 10 от 12-те депутати на " Воля ", макар че партията имаше своя номинация за поста.

От правосъдната система до мръсния въздух

На процедура спор всъщност и разискване на кандидатурите съвсем нямаше. Дискусията мина неенергично, а разискването прескачаше сред всевъзможни тематики - за положението на правосъдната система като цяло, изтребителите, пълномощията на президента и дали не би трябвало той да назначава ръководител на антикорупционната комисия.

Обсъждането не по тематиката стигна и до офанзива против ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който бе атакуван от парламентарната естрада от народния представител от ГЕРБ Георги Марков. Дебатът по този начин се изкриви, че в разискването откри място и тематиката за мръсния въздух - водачът на " Воля " Веселин Марешки се оплака, че чакал един час в запушване на светофар. Нито дума не се чу всъщност за другия претендент за поста, номиниран от " Воля " - Симеон Найденов - поддръжката за него бе най-вече декларативна.

Как бе определен Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия - тук
Как гласоподаваха социалистите и " пробита ли е Българска социалистическа партия " или " съвестта й е такава " - тук
Хронология на чуването на Цацаров и Найденов в парламентарна комисия - тук
Какво написа в концепцията на Сотир Цацаров - тук
Как беше номиниран основният прокурор за ръководител на антикорупционната комисия - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (223)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР