Рокабили звездата от Арканзас - Рони Хокинс, превърнал се в

...
Рокабили звездата от Арканзас - Рони Хокинс, превърнал се в
Коментари Харесай

Почина патронът на канадския рок Рони Хокинс

Рокабили звездата от Арканзас - Рони Хокинс, трансформирал се в патрон на канадската музикална сцена, умря на 87-годишна възраст. Съпругата му Уанда удостовери, че той е умрял в неделя сутринта след боледуване.

" Рони си отиде умерено и изглеждаше толкоз хубав, както постоянно ", сподели тя в диалог с медиите по телефона.

Рони Хокинс е роден и израснал в Арканзас, Съединени американски щати, само че по-голямата част от живота му минава в Канада. Той се появява на бял свят на 10 януари 1935 година - два дни след бъдещия Крал на рока Елвис Пресли. Приятелите на музиканта го назовават " Хоук ". Самият той си дава прякорите Краля на рокабили и Мистър Динамо.

През 50-те години на предишния век прави няколко скромни шлагера като " Mary Lou " и " Odessa " и управлява клуб във Файетвил, Арканзас, където се изявяват някои ранни звезди на рока - Карл Пъркинс, Джери Лий Луис, Конуей Туити. Той не има дарбата на Елвис или Пъркинс, само че е упорит и има " око " за гения.

За първи път Рони се изявява в Канада в края на 50-те години на предишния век и осъзнава, че ще се откроява доста повече в страна, където " родният " рок към момента съвсем не съществува. Канадските музиканти постоянно се местят в Съединени американски щати, с цел да преследват кариера. Хокинс обаче е " рядка птица " - американец, който тества противоположното. Там той образува групата " Hawks ", която след това надраства своя водач и трансформира името си на " Band ".

Хокинс поддържа връзка с групата и е измежду гостите през 1976 година на звезден сетен концерт, който е в основата на документалния филм " Последният валс " на Мартин Скорсезе.

Рони взе участие и във кино лентата " Реналдо и Клара " на Боб Дилън, както и във високобюджетното крушение " Портите на парадайса " с Мики Рурк, Кристофър Уокън, Джеф Бриджис.

Документалният филм за него от 2007 година " Alive and Kickin ", в ролята на повествовател на който е артистът Дан Акройд, включва малко присъединяване и на различен прочут арканзасец - Бил Клинтън, предава Българска телеграфна агенция.

През годините Хокинс е наставник на многочислени млади канадски музиканти, измежду които бъдещият китарист на Джанис Джоплин Джон Тил.

Рони Хокинс е притежател на няколко почетни оценки в приемната си страна. Сред тях е " Орденът на Канада " за приноса му към развиването на музикалната промишленост в страната и за поддръжката му за благотворителни дела.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР