Рожденичката посрещна всички с обичайната си блага усмивка и ги

...
Рожденичката посрещна всички с обичайната си блага усмивка и ги
Коментари Харесай

Баба Божана празнува 100-годишен юбилей

Рожденичката посрещна всички с нормалната си богатства усмивка и ги почерпи с баница.

100-годишния си празник отпразнува жителката на Ряхово Божана Игнатова Хаджимитева. На 26 януари през целия ден в дома ѝ пристигаха скъпи посетители, с цел да я поздравят с кръглата годишнина. Рожденичката се радва на обичта на четирима внуци и шестима правнуци, част от които са в чужбина.

Баба Божана, както почтително я назовават всички в селото, има 2 деца – наследник, който към този момент е умрял, и щерка, при която живее от 15 години. През целия си живот е работила в зеленчуковата бригада в Ряхово. След пенсионирането си обаче тя не стопира да отглежда зеленчуци и плодове в личната си градина и продължава да се труди, написа.

Над половин век баба Божана живее щастливо със брачна половинка си, който изгубва през 1992 година. И до момента споделя, че измежду най-тежките в моменти в живота ѝ са останали годините, в които той е воювал на фронта през Втората международна война. Сред непрежалимите загуби на Божана е и гибелта на сина й.

Въпреки компликациите в живота, столетничката минава през годините, съхранявайки миловидната си усмивка и доброжелателния си взор към света. Тя е непретенциозен и почтен човек, който в никакъв случай не е бил клеветник. Така я разказва един от внуците ѝ Николай Великов.

„ Може би се е крепяла и на вярата си в Бога, тъй като нейните родители преди време са се грижили за църквата в селото – споделя Великов. - И до момента баба ми е в страхотна кондиция “, възхищава ѝ се той.

Баба Божана се радва на положително за годините си здраве. Не е спазвала диети и не се е ограничавала в храната. „ Тя яде всичко, само че в никакъв случай нищо не хапва след 18.30 часа - сподели Великов. – Понякога си разрешава и половин чашка вино. Радостното е, че няма някакви съществени болести “.

Сред незабравимите мигове, за които баба Божана споделя и до през днешния ден, е сватбата на цар Борис с кралица Йоана, на която е станала свидетелка. Тогава Божана е била едвам на осем години. Синът на попа в селото, който е бил народен представител, провел група от 10 момчета и девойки да отидат в София за сватбата на царя. Децата в Ряхово били известни като „ юнакини “ и „ юнаци “, тъй като носели калпачета и бели ризи. Отивайки в столицата, облечени с униформите си, те се наредили в шпалира по улицата, по която минали младоженците. И до момента баба Божана си спомня царя и царицата в каляската и тяхната внушителна конна защита. Дори цар Борис се спрял пред ряховчани, поздравил ги и им помахал. Осемгодишното момиче дотам се е впечатлило от типа на царя с мустаците, че връщайки се в селото, вижда мъж с мустаци и се развиква – „ Царят пристигна! Царят пристигна! “.

"Срещата с царя обаче не я прави монархистка, тя и до момента си е останала аполитична и не се пали ненужно за нищо ", разкрива Великов.

За юбилея на баба си внукът ѝ я зарадвал с огромна шоколадова торта. За празника в сряда в при рожденичката дойдоха кметът на Ряхово Георги Атанасов, секретарят на локалната администрация Иван Иванов и заместник-кметът на Община Сливо поле Михаил Чиликов. Гостите ѝ сервираха доста дарове и торта, а от името на кметството в Ряхово и от читалищното настоятелство при НЧ „ Познай себе си -1911 " тя получи и приветствен адрес с благопожелание за здраво здраве, спокойни дни и поддръжка от обичаните ѝ хора.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР