Рогошко шосе отдавна е сред най-тежките пътни язви в Пловдив.

...
Рогошко шосе отдавна е сред най-тежките пътни язви в Пловдив.
Коментари Харесай

Рогошко шосе: Пътуване по мъките без край

Рогошко шосе от дълго време е измежду най-тежките пътни язви в Пловдив. Със сигурност няма различен бул., който да е събирал толкоз псувни и обети от водачите. Дупките са на всеки метър, някои към този момент са се трансформирали в кратери, каквито евентуално има единствено на Луната. Местните управници от време на време гръмко дават обещание главен ремонт на шосето, което е един от входовете и изходите на Пловдив. Всичко обаче завършва най-вече с кърпеж небрежно, който единствено удължава мъката.

Макар ножът да е опрял до кокала поради избуялото публично неодобрение и готвени митинги, шансът Рогошко шосе да се преобрази скоро е цялостна фантазия. Между 6-8 месеца и две години може да продължи избор на реализатор на строителен обект в Пловдив. Това демонстрира практиката на Общината през последните години. Един от образците за тромавата процедура е ул. „ Даме Груев”. Поръчката за разширението на тази улица беше оповестена през април предходната година и обжалвана, вследствие на което едвам през юни тази година беше подписан контракт с реализатор. Ремонтът към момента не е почнал, тъй като компанията трябваше да изготви механически план и сега го съгласува.

„ Изготвяне и осъществяване на социална поръчка за строителство, строителен контрол, за практикуване на авторски контрол и избиране на реализатор лишава най-малко 6 месеца, в случай че няма обжалване, другояче може да продължи и година”, удостовери пред " Марица " отрасловият зам.-кмет Пламен Райчев.

Пътят е като съветска рулетка, ямите са на всеки метър

Преминаването по Рогошко шосе с автомобил е като съветска
рулетка. Не знаеш ще излезеш ли жив, а колата ти невредима, оплакаха се пред " Марица " водачи, пътуващи постоянно по трасето.



След последните превалявания дупките по правата от близо 3 км са зейнали още по-дълбоки и режещи. На места те са толкоз доста, че към този момент е невероятно да ги заобиколиш или избегнеш, без да хлътнеш в някоя.

" На процедура тук не е останал път. От кърпежи и дупки трасето е на талази ", изясняват препатили. Две гуми в рисковата права към този момент е спукал Кирил Кокошаров, който е водач на бус и се занимава с разносна търговия. Истинско знамение било, че овладял возилото и не влезнал в канавката. А тя е като автоморга - на всички места пръснати раздрани и захвърлени гуми, спукани брони, изкъртени ауспуси и калници. Потърпевшите са стигнали до такава степен, че ги употребяват като подръчни материали за обозначаване на най-опасните места.

Едно от тях е бездънен над 20 см кратер в края на асфалтовата настилка ,

покрай банкета на пътя.



" Заради такива ями водачите карат като на слалом и постоянно се оказват в насрещното против голям камион или кола ", изяснява Георги Колев от околните цехове край трасето. Тъй като пътят свързва Индустриална зона с автомагистралата, придвижването е натоварено.

В годините няколко пъти виждах на място да идват геодезисти, мерят и току се зарадваме, че ремонтът на пътя стартира, а той все не потегля, изяснява Колев. И споделя, че най-сериозно било преди дни, в огромните дъждове, когато дупките се напълнили с вода.

Станали невидими за водачите и в тях потърпевши 9 автомобила за по-малко от час


На място пристигнала полиция да прави протоколи, защото водачите се зарекли, че ще съдят Общината. Най-смешното, съгласно мъжа било, че пристигнали и служащи с лопати, никой не схванал от кое място са и кой ги е пратил, да пълнят с пясък дупките. Дъждът обаче изнесъл всичко. Многократно в годините обратно от компаниите с бизнес в тази зона са внасяни писма в Общината с молба за ремонт. Организирани са митинги, правени са подписки. Единствената реакция на локалната власт е да изпратят два-три камиона с трошляк, с цел да запълнят дупките, с отговор, че пари няма за главните улици, камо ли за пътища към индустриалните зони.



" Не желая да пожертвам повече живота на децата ми и по тази причина дружно с други пътуващи по тази права непринудено взехме решение да вземем нещата в свои ръце ", описа пред " Марица " Александър Георгиев. Той е един от стотиците, които всеки ден изминават по два пъти правата палач, с цел да закара и прибере в Маноле двамата си синове от учебно заведение и градина в Пловдив. Разказва, че нееднократно се е разминавал на косъм от произшествия на пътя, а колата му непрестанно е на ремонт поради разрушения път.

Обаждали сме се на 112, пускали сме тъжба до Гражданска отбрана и прокуратурата, само че резултат няма, изяснява мъжът.

Затова преди дни Георгиев сътвори Facebook група, която носи името на апела им - " Рогошко шосе - неотложен главен ремонт! ". За минути в обществената мрежа фотоси и видеа пуснаха десетки, като описаха своя претърпян смут и понесени вреди по автомобила.



" Ако би трябвало, и автомагистралата ще блокираме, само че повече няма да рискуваме ", безапелационен е Александър. Той и съидейниците му от Facebook считат да създадат предприемчив комитет и да изискат среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров, защото от регион " Северен " непосредствено им декларирали, че пари за ремонт нямат. На срещата

протестиращите ще упорстват не за следващото изкърпване на трасето, а цялостен ремонт.

Александър преди година и половина се завърнал със фамилията си от Лондон. Прекарали 11 години там, двете му деца - на 2,4 г и на 7 година, са родени на Острова, само че решили да се върнат в родината си. Въпреки че имат парцел в Пловдив, избрали да живеят в Маноле, по този начин всяка заран и вечер фамилията пътува минава през разрушения сектор.

" Не скърбя, че се върнахме, само че не би трябвало да оставяме повече нещата в страната ни по този начин. Плащаме винетки и налози, а какво получаваме отсреща - рисково за живота!, размишлява Александър. Категоричен е, че щом по-малка община като " Марица " може да поддържа част от пътя в съвършено положение, това би трябвало да направи и другата община - Пловдив.



Омагьосаният кръг на обещанията: Общината има план, само че не може да извади 16 млн. лв.

Ремонтът на Рогошко шосе няма да стартира скоро. Това може да се случи най-рано след една година, в случай че в случай че в този момент се обезпечат 15-16 млн. лв., което е в областта на приказките от 1001 нощ. Според плановете на Община Пловдив тази планирана сума е нужна за булеварда.

Според Закона за устройство на територията за старта на строително-монтажните работи би трябвало да са изпълнени три значими условия - да има утвърден план с количествено-стойностна сметка, да е определена компания и да е обезпечено финансиране.

Местната власт има предпочитание хората да пътуват по непокътнат бул., само че няма подготвеност с нито едно от главните условия, без които няма по какъв начин да стартира реконструкцията.

В дирекция „ Строителство и инвестиции”

има налична планова документи в техническа фаза.

Тя обаче не е съгласувана с експлоатационните сдружения и засегнатите ведомства, надлежно няма позволение за градеж. Ресорният зам.-кмет Пламен Райчев изясни, че за съгласуването са нужни най-малко три месеца. Генералният проект за организация на придвижването в Пловдив планува Рогошко шосе да бъде II клас - като градска автомагистрала с пресечен режим на трафика с по-широки габарити.

„ Разработеното планово решение на фаза механически план съставлява главен ремонт на съществуващото трасе, според Протокол №2 от 27.11.2018г на СЕСУТ, в Пловдив, за който не са нужни отчуждителни процедури”, посочи пред " Марица " зам.-кметът.



Общата дължина на трасето, трансформирало се в безконечен призрачен сън за водачите, е 4346 метра. Проектът включва връзките с построените улици, входовете и съществуващите обекти. Предвижда се създаване на паркинги за паралелно паркиране и джобове, ситуирани в тротоара, а също по този начин и оформяне на съществуващите спирки за всеобщ градски превоз. Заложени са създаване и рехабилитация на съществуващите тротоари, замяна и рехабилитация на подземната инфраструктура. Прогнозната стойност е 15-16 млн лв. - галактическа сума за общинския бюджет.

Пари към този миг обаче няма

Възловата входна артерия не е заложена в проекта за финансова стратегия за 2021 година, а бюджетът за следващата година занапред ще се приготвя. Банковият заем за 40 млн. лв. е разпределен за други четири пътни обекта. За трите от тях, като се изключи подлез „ Модър-Царевец”, за който е подписан контракт, се приготвят публични поръчки за избор на реализатори. При шоковото повишаване на тока цените на строителни материали към този момент внезапно са се покачили нагоре и няма сигурност дали може да бъдат непокътнати към този момент одобрените стойности на обектите, да вземем за пример, 9-те млн. лв. за подлеза до Водната палата.

„ В Община Пловдив няма задоволително финансови средства. Обектът е залегнал в ПИРО /План за интегрирано развиване на общината/ и ще се търси финансиране по оперативна стратегия „ Региони в растеж”, изяснява Пламен Райчев.

През 2015 година общината беше утвърдена за 80 млн. лв. безплатна финансова помощ по Оперативна програма „ Региони в растеж”. Но едвам преди два месеца действително стартираха уличните поправки в кв. „ Гладно поле” на стойност 11 млн. лв.. Това са темповете.

И Господ не знае какъв брой време ще отнеме процедурата за социална поръчка,

тъй като напоследък съвсем всички се апелират пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, а това лишава най-малко една година. Освен това, договорите се разпореждат на инженеринг, т.е., две в едно - планиране и строителство, което още повече забавя осъществяването на обекта.

При неналичието на подготвеност да се строи е ясно, че още веднъж ще се мине с кърпеж на дупки и в най-хубавия случай - преасфалтиране, без да се подменят тръбите и пътната основа. Този козметичен ремонт обаче постоянно трае от дъжд до пладне, преди кошмарът да се завърне с цялостна мощ.



Кмет постави табела на кого са дупките

След като застрахователи и потърпевши жители засипаха със сигнали Община " Марица " за разрушеното трасето, без тя да носи отговорност за това, кметът Димитър Иванов сложи табела с текст: " Пътният сектор се поддържа от Община Пловдив ". Тя се вижда от водачите, когато се движиш от дребната община към регионалния център. Монтирана е в допълнение под табелата с логото и надписа на Община " Марица ".

" Не се греша в работата на Община Пловдив. Ние нямаме финансова опция, само че сме отсреща да оказваме помощ с друго каквото можем, с цел да се отремонтира този път. Смятам, че това би трябвало да е един от целите на огромната община ", разяснява пред " Марица " Иванов. Той изясни, че още в първият си мандат се е обръщал неведнъж към Пловдив, че този път е много претрупан и е извънредно време да се вземат ограничения. Единственият резултат към този момент е направеният план.



Самият той два пъти го минава дневно, отивайки и прибирайки се от работа, и счита, че ремонтът на сектора от близо 4 км надали ще коства на Пловдив повече от 5 млн.

Толкова ли Община Пловдив не може да ги откри, попита риторично Иванов. И акцентира, че закърпването не е решение, защото след зимата дупките още веднъж ще се отворят.

" Аз бих съдействал с каквото би трябвало единствено и единствено нещата да се случат и пътят да бъде преасфалтиран. Хората от общината не един път са заявявали, че към този момент не устоят и ще го затворят. Доколкото може, съм ги възпирал ", споделя Иванов и подсети, че трасето се употребява освен от жителите и бизнеса от източната индустриална зона на Община " Марица ", само че то е значимо и за селата Белозем, Шишманци и индустриалната зона на Стряма, която е на територията на община " Раковски ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР