Родово дърво, каквото не може да се види другаде в

...
Родово дърво, каквото не може да се види другаде в
Коментари Харесай

Единствено в България: Родово дърво с всички местни фамилии поставиха в Пещера

Родово дърво, каквото не може да се види другаде в страната ни, сложиха в град Пещера. На всяко от металните му листа са написани общо 391 семейства на локални родове, а самото дърво се намира на най-подходящото за задачата място - до паметната плоча на Осман Нури ефенди, избавил града от кръвопролитие и разгром като тези в Батак след потушаването на Априлското въстание през 1876 година.

Инициаторка на концепцията е Мария Джуркова, само че водеща роля за реализирането има и ръководителят на Общинския съвет доктор Николай Пенев, който е оказал помощ и с персонални дарения, и с споразумяване на организационни въпроси.



Родовото дърво е продължение на концепцията " Алея на славните пещерци ", в която своето почтено място да заемат и елементарните хора на града. То е самобитен знак на Кавака - вековно дърво и знак на града, станало очевидец на историята на Пещера от XI век до 1992 година, когато рухва. Днес към този момент има малко ногово копие, на чиито листа са изписани семействата на родовете в Пещера. На металните листа са гравирани християнски, мюсюлмански и цигански семейства, за които информацията е взета както от разнообразни исторически източници и документи, непокътнати във фондовете на Държавния списък.



Мария Джуркова
Снимка - персонален архив
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР