Родопският драматичен театър Николай Хайтов в Смолян ще отбележи 70

...
Родопският драматичен театър Николай Хайтов в Смолян ще отбележи 70
Коментари Харесай

Театърът в Смолян отбелязва 70 години юбилей с премиера на ...

Родопският трагичен спектакъл " Николай Хайтов " в Смолян ще означи 70 години от основаването си с премиера на спектакъла " Юдина ела " на 15 и 16 септември.

Спектакълът носи името на роман на отец Константин Канев (Поп Каньо), който изключително се уважава в Смолянско, и най-много в родното си село Момчиловци като ментор и родописец.

Поп Каньо, както се знае от народа, става духовник на родното си село през 1941 година и от този момент стартират сериозните му изследвания на историята на родния край. Автор е а разкази и очерци, които Николай Хайтов вижда и печата в списание „ Родопи”. Творби на Канев излизат и в списание „ Фото” – най-вече очерци за първите фотографи в Родопите. През 1975 година, отново с поддръжката на Хайтов, се появява огромният му труд „ Миналото на село Момчиловци, Смолянско. Принос към историята на Средните Родопи”. (Оригиналът се съхранява в ДА – Смолян и е 2000 страници, от тях са оповестени единствено 600.) По-късно стартират да излизат в сп. „ Родопи” разкази на Константин Канев, появили се през 1983-а в книга, под заглавие „ Родопски сказания”. Той е създател и на сборника – „ Юдина ела”, 1988 година, издадена от „ Хр. Г. Данов” – Пловдив. След гибелта му се появи сборникът “Родопски сказания “, 2004, Смолян. Свещеникът е бил член на Съюз на българските писатели.

Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев. Участват: Емилия Ованесян, Димитър Димитров, Божана Мановска, Атанас Найденов, Никола Орешков, Борис Хаджийски, Делян Илиев, Мариан Бозуков и Искра Йосифова.

Юбилеят на театъра ще се означи и с шествие до дома на един от създателите на театъра - артистът Георги Палагачев. Ще бъде подредена и галерия за историята на театъра във фоайето на емблематичната театрална постройка.

Събитието се организира под патронажа на кмета на Смолян Николай Мелемов и регионалния шеф Стефан Сабрутев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР