Родопите винаги са били онзи магически релеф, който привлича търсачите

...
Родопите винаги са били онзи магически релеф, който привлича търсачите
Коментари Харесай

Пътувай с малък бюджет: Лещен, вечното родопско село

Родопите постоянно са били оня вълшебен релеф, който притегля търсачите на мира, разведряващи разходки и тези моменти, в които очите и пейзажът проникват едни в други, с цел да зарадват сърцето. Маршрутът по предписание минава през китни и избавени от шума на цивилизацията села. В тях разбираш, че машината на времето е непотребен инструмент на фантастиката - задоволително е просто да пътуваш до Лещен и селата към него. Освен всичко туристическата машина на времето работи на допустима цена - една екскурзия в региона не излиза повече от 250 лв.. А тази графа ще ви помогне да пътувате точно с дребен бюджет. 
Първото нещо, което хрумва на всеки човек, озовал се в Лещен, е че последният път, когато е виждал сходно място е бил върху екран с wallpaper, койтo да те кара да мечтаеш за отдушници от градския живот. Човек, вперил взор в екрани месеци наред, би трябвало да ги потърси, с цел да си отпочине добре.
Старинните къщи на селото са издигнати върху стръмни скатове, като от всяка от тях има внушителна панорама. Част от тях са реновирани, с цел да съчетаят паметта с модерните потребности на туризма - може да намерите на добра цена места, където да преспите. Главната калдаръмена улица разделя - като идеално сресан по средата път на коса - къщите на по-горен и по-долен скат. А феновете на леките изкачвания могат елементарно да доближат до върха на селото, от който се разкрива превъзходен пейзаж. 

Архитектурата е в така наречен ковачевски жанр - традиция, привнесена от заселниците от Западна Македония. Основното предизвикателство към всеки от тях по време на Възраждането е да се оправят с оскъдното строително пространство и етажните " площадки ", върху които да повдигнат къщите. Но дружно с рационалността те са разгърнали фантазията си и са построили тези ансамбли от къщи, които стопират дъха и до през днешния ден. Няколко поколения надарени строители са вложили гения си в Лещен и близките села, създавайки необикновен авторитет на архитектурната си школа, чиито секрети са се предавали от уста на уста. Лещен, Марчево, Гърмен, Рибново, Огняново, Долен - всички околни села са вдигнати от тези изкусни майстори, а неповторимото комбиниране сред камък и дърво в направата може да се види единствено в този регион. 

В Лещен може да видите църквата " Св. Параскева ", издигната в далечната 1836 година, нейните фрески в ярки цветове и наедрял щрих, както и килийното учебно заведение. Интересното е, че преди епохи мястото се е славило със своите врачки, чиито препоръки и мистични техники, без значение от успеваемостта, са привличали доста хора, търсещи лек и упътвания. 

За актуалния човек мястото има значима литературна забележителност - в селото, известно е, се издига къщата на огромният български стихотворец Борис Христов, който от дълго време избра пътя на отшелничеството и се засели там. Но за един публицист най-добре приказва различен - животът на Христов бе разказан преди време по този начин от Георги Данаилов: " Живее там с жена си Дария - надарена художничка, с каракачанското куче Димчо, котарака Мачо и доста птици. И синигерите идват да кълват зрънца от протегнатите длани на стопаните. Къщата на Борис е цялостна с музика. Неговите дискове, събирани от всички краища на света, са толкоз доста, че не знам дали е допустимо въобще да се изслушат. Там има графики, майсторски копанарски работи, фотоси на глухарчета, които поетът е правил, скъпи книги и фамилната пристрастеност - събираните от поречието на Места чудати камъни, разноцветни и разновидни. "  
Лещен, несъмнено, е средоточие на доста околни забележителности. Само на осем километра се намира прилежащата Ковачевица: всеки пътуващ в региона се възползва от опцията да види селото-близнак и да се разноски и в него. На няколко километра пешком се намира параклиса Св. Георги, пътят към който минава през красива гора. 

Къща в прилежащото село Ковачевица

Ако останете за малко по-дълго в региона е добре да знаете, че в непосредствена непосредственост може да видите куп други места - резервата " Тъмната гора ", скалните формирания " Козият камък " и " Черната канара ", каньонът на река Канина, местността Синия вир и красивото село Долен.

Една от най-причудливите къщи в Долен
 
Когато Борис Христов споделя, че “Вдигнеш ли ръка, с цел да погалиш, разместваш въздуха на цялата галактика ", е имал поради толкоз доста неща, колкото единствено един огромен стихотворец може. Но всред тях - допускаме - може да включим и чистия въздух и приказните гледки в региона, които галят окото. Най-голямата Вселена, която имаме - биха ни уверили всички поети - е вътре в нас. 
Нека феновете на хубавите пътешествия знаят, че имат опция да си набират нужния незначителен бюджет за няколко дни в Лещен и по различен метод. Например като се възползват от акцията на Lidl , осигуряваща 100 ваучера по 1000 лв. и 100 ваучера по 250 лв. за пътешестване. Вижте повече ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР