Родопите стават домакин на новия и единствен по рода си

...
Родопите стават домакин на новия и единствен по рода си
Коментари Харесай

Дебютно издание на Международния Документален „Родопи Филм Фест“ в Смолян |

Родопите стават хазаин на новия и уникален фестивал за писмено кино с фокус върху млади създатели от целия свят. Фестивалът е символно продължение на емблематичния конгрес „ Преглед на творчеството на младите кино дейци “. провеждан от 1973 година до 1991 година в красивия планински град Смолян. Форматът от близкото минало е прочут в киносредите с присъщата си атмосфера, обособила характерно пространство за свободно изложение и креативен продан.

В интервала сред 16-ти и 20-ти септември 2021 публиката ще има опцията да се наслаждения на качествена селекция от български и задгранични филми, като тази година всички прожекции ще бъдат с вход свободен.

Една от главните цели на уредниците е да утвърдят името на фестивала на Балканите и да основат условия за повече видимост на младите актьори от района в региона на документалното кино. От друга страна изборът на местоположението цели да подтиква развиването на културната активност отвън рамките на столицата ни. Инициативата е подкрепена от Гьоте-институт България и с помощта на тях един от основните документални режисьори в Германия, Андрес Файел, ще бъде специфичен посетител на фестивала. Той ще организира майсторски клас със студенти от България, Гърция и Турция. Шест от неговите филми ще бъдат показани в границите на фестивала под формата на ретроспектива.

Друг акцент от програмата е специфична поредност от филми за хора оттатък етикетите с названието „ Под едно небе “. Това са документални филми отдадени на ромското малцинство, селектирани в съдействие с Радмила Младенова, изследователка в Центърa за антициганизъм в университета Хайделберг. Селекцията в тази поредност не демонстрира това, което нормално се чака от филмите за роми, тя не демонстрира „ цигански “ метод на живот и не трансформира екзотичния фолклор в атракция, а вместо това демонстрира страданието, породено на хората вследствие на предразсъдъците.

Журито, което ще присъди премия за „ Най-добър филм “ в две от конкурсните секции, се състои от Светослав Драганов, Диана Иванова и германеца Ян Босе. Патрон на фестивала е обичаният български режисьор, сценарист и артист Георги Стоев – Джеки.

Голяма част от прожекциите ще са навън при съблюдаване на всички нужни ограничения срещу разпространяването на COVID-19. Програмата на фестивала може да видите на формалния уебсайт на РИФЕ -  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР