Родолюбецът и иподякон арх. Пламен Мирянов и неговата благотворителна фондация

...
Родолюбецът и иподякон арх. Пламен Мирянов и неговата благотворителна фондация
Коментари Харесай

Нашият дом е България преиздава втора книга от поредицата за лъжепатриотите и лъжеучителите

Родолюбецът и иподякон арх. Пламен Мирянов и неговата благотворителна фондация " Нашият дом е България " преиздават поредица книги за лъжепатриотите и лъжеучителите.

 

От щемпел излезе втората книга от поредицата  " Петър Дънов и Ванга. Пророци и предтечи на антихриста “. 

 

Първата книга, която персонално арх. Пламен Мирянов показа в подножието на Седемте Рилски езера на 19 август, беше " Истината за Дънов " от йеросхимонах Димитрий Присовски и Иван Стамболов-Сула.

 

Инициативата е подкрепена от Българската православна черква и персонално е благословена от Патриарх Даниил.

 

Ето какво споделя авторът йеросхимонах Димитрий Присовски за книгите:

 

„ В наши дни, когато християнство и Църква са изложени на тъничък или открит подбив и когато се вършат непрестанни опити за замяна на съществени духовни понятия, още веднъж е настъпила нужда от апология на същинското християнство. Посредством обективното съпоставяне на християнството с други неправославни учения, антични и нови, търсещият човек по-лесно би различил бисера на истината измежду множеството лъскави камъчета на заблудата. Истината по-лесно може да бъде открита и осъзната въз основата на съпоставяне.

Богословието, както и която и да е друга просвета, не може автоматизирано да даде на индивида религия, тъй като вярата е подарък Божий. Но богословието може да укрепи вярата и да я направи осъзната, а в нашите лукави дни един набожен човек може по-успешно да устои на натиска на многочислените противоборстващи хрумвания, единствено в случай че вярата му е съзнателна и обоснована.

Защо избрах да приказвам за Дънов и Ванга? С огромна болежка виждам по какъв начин доста хора поемат по един гибелен път на духовна илюзия, елементарно одобряват „ езотеричната " отрова на теософски, окултни, източни и всевъзможен тип лъжеучения и по този метод подлагат на заплаха опцията си за постоянно избавление. А още по-лукаво е, когато някои от тези учения шумно се популяризират като християнски и по този метод въвличат в илюзия тези, които имат някакви духовни желания. Точно подобен един актуален опит за замяна на християнството с окултни, псевдохристиянски „ заместители " ме накара да направя критически разбор на духовно рисковата активност на П. Дънов и Ванга и да се опитам, с Божия помощ, да обясня най-важните истини на Богооткровеното християнство. Всичко, което съм написал тук, съгласно скромните ми сили и с благословението на духовния ми дъртак - архим. Амвросий от Зограф, е за да бъдат защитени от духовна илюзия тези мои сънародници, които биха поискали от все сърце да намерят истината. ”

- от създателя, из предговора

***
Авторът е роден през 1974 година в гр. София. Магистър по богословие в СУ „ Св. Климент Охридски " (завършва с цялостно отличие и златен медал) и по стопанска система в УНСС, компетентност „ Международни стопански връзки ". Магистърската му теза по богословие съставлява сериозен разбор на активността на окултните лъжеучители Петър Дънов и Ванга, а след това издава и съответната книга, с която провокира публичен спор.


На Света Гора е пристигнал за послушник през 2002 година, а през 2003 година е постриган за духовник с името Висарион. Ръкоположен е за йеромонах (т.е. духовник и монах) през 2005г. и като подобен служи през 2007-2008 година в манастирите Спасо-Възнесенски и „ Света Мария Магдалина " на Елеонската планина в светия град Йерусалим. След това по повеля на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий, се завръща назад на Атон, където развива плодотворна писателска активност по настоящи богословски проблеми.


На 1 ноември 2014 година приема велика схима с името Димитрий (на името на свети великомъченик Димитрий Солунски). От 2019 година и до през днешния ден, йеросхимонах Димитрий е ефимерий на Присовския манастир „ Свети архангел Михаил " във Великотърновска епархия. Книгите му се преиздават, превеждат и четат с огромен интерес в България и чужбина, изобличават лъжеученията и сектите, и носят душеспасителни послания в духа на достоверното православно християнство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР