Роднините нямат значение“, каза днес съпредседателят на ПП Асен Василев

...
Роднините нямат значение“, каза днес съпредседателят на ПП Асен Василев
Коментари Харесай

Още като студент: Васил Терзиев купува и продава апетитни имоти в София

„ Роднините нямат значение “, сподели през днешния ден съпредседателят на Политическа партия Асен Василев във връзка техния претендент за кмет Васил Терзиев и неговото Държавна сигурност родословие. Ако обаче това не е помогнало да Терзиев в негового финансово развиване, по какъв начин тогава едвам на 20-годишна възраст си купува жилището.

Справка в комерсиалния указател сочи, че младият студент Васил Терзиев се снабдява с парцел от 93 кв. метра в центъра на София и по-точно на ул. „ Оборище “. През декември 1998 година той брои голямата за това време сума от 58,9 милиона лв. (неденоминирани), които се равняват на малко над 32 хиляди $. Месец по-рано Терзиев продава апартамент на „ Гео Милев “ в София, като е вписан нула лв. веществен интерес.

През 2005 година родителите на Васил Терзиев му трансферират и различен апартамент с повърхност 118,320 кв. м в столичния квартал „ Младост 1 “, като това е станало посредством подаяние.

Бащата Александър Терзиев пък е продал различен парцел от 480 кв.м в местността „ Кокалянски ханчета “, в село Кокаляне.

Видно от имотното положение на младият Терзиев, няма по какъв начин да не се запитаме дали Държавна сигурност потеклото му не е оказало доста въздействие. Припомняме, че татко му Александър Терзиев е бил офицер от Първо основно ръководство на Държавна сигурност, че дядо му Васил Терзиев, на който е кръстен, е бил партизанин, а след това - военачалник от Държавна сигурност и дълготраен шеф на нейното Трето ръководство (военно контраразузнаване), че чичо му Павел Терзиев е офицер от VI ръководство на Държавна сигурност, че братът на дядо му - Тодор Терзиев, е шеф на IV ръководство на Държавна сигурност (научно-техническо направление).

Както е известно след разпада на тоталитарното ръководство на Българска комунистическа партия едни от огромните злоупотреби с държавни средства е точно през компаниите на научно-техническото разузнаване.

От страна на комерсиалните предприятия стартират да се трансферират валутни средства в смесени сдружения и да се задържат облагите от тях зад граница. Редица чиновници от управителния състав напущат разузнаването, само че не и компаниите, в които работят. Започва и основаването на дъщерни компании, в които се трансферират печелившите действия на Индустриално коопериране (подразделение към УНТР) и „ Матхим “, написа desebg.com.

След две преобразувания „ Матхим “ през днешния ден е част от „ Институт по маркетинг “. Търговското дружество " Матхим ", в чието управление Александър Терзиев е до 2019 година, е към Министерството на търговията и туризма. Основната му активност е търговия на едро с химични субстанции и артикули. И както е показало следствие на екипа от Комисията по досиетата, ръководители в неявните компании след демократичните промени разкриват дъщерни сдружения, като напущат разузнаването, само че не и компаниите, в които работят.

В съответния случай Александър Терзиев записва през 1992 година компания „ Маттис “ ООД със 100 000 лева капитал с активност комерсиално ходатайство с разнородни артикули. Той е шеф на частно-държавната компания и има 25% присъединяване в нея. Съдружници с равни дялове са " Матхим ", Стоян Панчев Стоянов и Иван Василев Златев.  Случаят „ Матхим “ е един от описаните от Христо Христов в книгата " Империята на задграничните компании ", с подзаглавие „ Създаване, активност и източване на сдруженията с българско присъединяване зад граница 1961 – 2007 “.

На 11-ти март 2019 година Търговско предприятие " Матхим " се преобразува в " Матхим " ЕООД. Точно тогава е освободено цялото му управление, чийто член е бащата на Васил Терзиев, и е назначено ново. През септември сдружението минава под шапката на Държавната консолидационна компания, а месец по-късно Министерството на стопанската система взема решение за вливане на " Матхим " в " Институт по маркетинг " ЕООД. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР