Роднините на Васил Терзиев нямат значение.Това обяви финансовият министър Асен

...
Роднините на Васил Терзиев нямат значение.Това обяви финансовият министър Асен
Коментари Харесай

Асен Василев: Роднините на Васил Терзиев нямат значение

Роднините на Васил Терзиев нямат значение.

Това разгласи финансовият министър Асен Василев пред БНР.

Той счита, че издигането на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци е преекспониран проблем.

" Васил Терзиев ще бъде добър кмет на София, който ще може да реши същинските проблемите на града. Кои са роднините на едни човек няма никакво отношение към това по какъв начин той ще си свърши работата. Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля,че завоюва към 10 хиляди гласа ". 

Силно евентуално е  Политическа партия и Демократична България да се явят дружно на локалните избори и в други градове, с изключение на София, заяви Василев. 

" Очакваме до седмица-две да стартираме да разгласяваме претенденти и в други градове. В множеството, изключително в огромните, сътрудниците желаят да се явяват дружно ".  

Заслужаваше си рискът, който ПП-ДБ пое при съставянето на това държавно управление, сподели още финасовият министър. 

" България се върна на интернационалната сцена. Успяхме да създадем естествен бюджет, който да не изгони вложителите и да стартираме политики, които са смислени ".

Василев разяснява и настояването на синдикатите да се намерят още 300 милиона лв., нужни за нарастване на заплатите в бюджетната сфера. 

" През последните 15 години има единствено една, в която от Министерство на вътрешните работи не са протестирали за заплати. През предходната те получиха нарастване с 20%. Да се прави ново, само че без тази система да е реформирана, ми се коства не доста рационално. Това обаче е преценка на депутатите ". 

По думите на Василев " всичко е допустимо, само че е въпрос на преценка дали тази политика би трябвало да се организира.

" Народно събрание преценя. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е доста деликатно да се огледа какви са заплатите, какъв брой са се вдигнали през последните няколко години и дали изборно да се покачват в някои браншове. В момента се подхожда с идентичен критерий към всички. Ако депутатите решат да вдигнат изборно заплатите в някои браншове, това е тяхно право ".

В финансовата стратегия има запаси, защото всички средства за завършващите европейски стратегии са заложени, без оглед дали плановете ще бъдат действително приключени, уточни Василев. 

Има известни буфери в бюджета, само че те не са толкоз доста, с колкото би било умерено, обясни още той. 

" Бюджетът е осъществим, само че е мъчно осъществим. Към края на май заварихме недостиг от 1.2 милиарда. Вече сме на остатък от 200 милиона. Приходните организации заработиха в един по-ритмичен режим. Ръст от 1.8% е една концепция по-нисък от този, който ще реализираме. Не се тормозя за бюджетния недостиг от 3% все още. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка ". 

Финансовият министър не чака БЕХ и ВМЗ – Сопот да останат без средства за модернизиране и развиване поради внасянето на дял.

" По последния тримесечен доклад в БЕХ има 2.4 милиарда – в сдружението майка и още към 3 милиарда в другите сдружения. Допълнителният дял, който би трябвало да внесат, е 800 милиона. По никакъв метод не е застрашена капиталовата стратегия. За ВМЗ – Сопот има недоумение. Ние взимаме 100% от сдруженията, където държавното присъединяване е 100%. Те си остават на 50% дял ".

Финасовият министър изясни за какво не са върнати старите данъчни ставки на Данък добавена стойност, макар че Коронавирус пандемията, поради която бяха въведени, завърши.

" Връщаме Данък добавена стойност върху цената на газа, тъй като енергийната рецесия отмина. Останаха 3 Данък добавена стойност ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има настройка тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук към момента не са се успокоили изцяло пазарите. Третата е обвързвана с ресторантьорството, където има поръчка за изсветляване на бранша, а 9-те % оказват помощ за това. Предвидили сме запазването й. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да заплати сметката, в случай че не получи касов бон ".

Този бюджет не стяга коланите, увери Василев. 

" В него има 12% нарастване на пенсиите. Повишени са и съвсем всички обществени разноски. Има нарастване на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лв. в допълнение нарастване на заплатите в администрацията. Има рекордна капиталова стратегия. Този бюджет не понижава или орязва трагично разноски, и все пак сме в границите на разрешените 3%. Това се случва, тъй като съумяваме да си съберем налозите ".  

Асен Василев удостовери, че ПП-ДБ ще излъчи кандидатура за вицегуверньор на Българска народна банка.

" Когато групата има номинация, тя ще бъде обявена ".

Той изясни,че към момента не е взето решение дали ПП-ДБ ще издигне своя номинация за управител на Сметната палата.

Василев разяснява и причините против провеждането на референдума на " Възраждане " за еврото. 

" Те са чисто юридически. Така дефинираният въпрос е неразрешен от Конституцията, тъй като е по утвърден интернационален контракт. Сега би трябвало да се произнесе Конституционният съд ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР