Родната къща на Слави Трифонов не е съборена и не

...
Родната къща на Слави Трифонов не е съборена и не
Коментари Харесай

Обрат с родната къща на Слави Трифонов

Родната къща на Слави Трифонов не е съборена и не е планувано нейното разрушение. Това съобщи изрично пред " България Днес " кметският наместник на плевенското село Тодорово Янчо Итов. Позицията му е във връзка информацията, която циркулира от седмици, че емблематичната сграда ще бъде бутната и на нейно място ще бъде построена фотоволтаична централа.

" Мога сигурно да ви кажа, че къщата не е съборена. Хората в селото може да ви потвърдят това, защото някогашният дом на Трифонов е ситуиран на централния път против църквата и всеки може да го види. Лично аз не знам някой да има планове за рушене и създаване на нещо ново на нейно място - до мен такава информация не е стигнала. В България е по този начин - всеки може да си приказва каквото си желае, само че дали дава отговор на истината, е различен въпрос ", разяснява Итов.

През юли 2021 година ви разказахме, че Слави Трифонов е продал родната си къща в плевенското село Тодорово, по-известно като Учиндол. Сделката е била осъществена няколко месеца по-рано, а новодомците в парцела бяха младо семейство.

През последните години родната къща на шоумена, където минава детството му, стартира да опустява. Това се случва след кончината на бащата на телевизионния водещ. Тодор Трифонов издъхна през ноември 2017 година и от този момент в дома нищо не е същото, описват съседи. През студените месеци майката Здравка се реалокира в Плевен, защото не й е комфортно да стои сама в къщата. Заради неналичието на хора в нея постройката беше опасана с камери, които следяха някой неприятел да не посегне на недвижимото имущество.

Към днешна дата младите съпрузи, които купиха парцела, живеят с двете си деца в къщата. Роднини от Италия са им помогнали да съберат пари за покупката на постройката. Хората не желали да се набиват на очи и не изпадали в детайлности към покупко-продажбата.

" Мъжът е боен и взе участие в задачи, а жена му оказва помощ в локалната певческа група, където дечицата им са записани. Много положителни и свестни хора, които са се открили в селото. Затова и ме изненада информацията, че някой сякаш желал да събаря къщата. В селото към този момент имаме две фотоволтаични централи, като и двете се намират в самото начало на Тодорово. Предстои построяването и на трета, само че това ще се случи на напълно друго място. Където е родната къща на Слави Трифонов, няма задоволително пространство за такива планове ", добави кметският наместник на плевенското село.

" Слави не е идвал в Тодорово от погребението на татко си. С продаването на къщата към този момент напълно ще се откъсне от селото. Това е отдалечаване и от родовата памет, само че това си е негово персонално решение ", сподели преди две години Итов, когато удостовери за продажбата на къщата.

Майката Здравка е родом от Тодорово, а бащата на Слави – Тодор, е от село Горна Митрополия, още веднъж в Плевенско.

С ново име от 70 година

До 1950 година село Тодорово носи името Учиндол. Старото название става известно около честите смехории и скечове с него в " Шоуто на Слави ". Според преданието името на селото е обвързвано с локален извор. който става причина за пораждане на обитаемото място. От " ученото ", " наученото " - откритото кладенче в дола, пристигнало и името Учиндол. Първият писмен източник, в който се загатва Учиндол, е от 1860 година - лист на селищата във Врачанска епархия, където е посочено, че селото има 50 семейства. Посочено е, че селото няма черква и че тук живеят единствено българи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР