Роджър Федерер слага край на знаменитата си кариера през тази

...
Роджър Федерер слага край на знаменитата си кариера през тази
Коментари Харесай

Федерер към феновете: Няма да се превърна в тенис дух

Роджър Федерер поставя завършек на популярната си кариера през тази седмица, само че швейцарският маестро увери почитателите на конференция през днешния ден, че няма да отдалечи от обичания си тенис.

41-годишният Федерер ще взе участие за последно на отборния шампионат " Лейвър Къп " в Лондон, където е спечелил рекордните осем трофеи на " Уимбълдън ".

Той е безапелационен, че няма да изчезне по сходство на шведската легенда Бьорн Борг, който в този момент е капитан на отбора на Европа против селекцията на останалия свят в конкуренцията в английската столица. 

" Исках да уверя почитателите, че няма да се трансформира в дух. Визирам Бьорн Борг, който не се завърна на " Уимбълдън " за 25 години, което нарани доста хора ", разяснява Федерер по отношение на 11-кратния първенец в шампионатите от Големия шлем Борг, който се отдръпна от тениса на едвам 26 години и дълго време странеше от спорта.
   
" Аз няма да бъда подобен човек. Тенисът ми е дал доста. Твърде дълго съм бил зает с играта. Влюбих се в толкоз доста неща. Затова ще ме видите още веднъж. В каква роля, към момента не знам. Трябва да дообмисля още някои неща и за това ще си дам още време ", добави той.

Швейцарецът анонсира предишния четвъртък, че конкуренцията " Лейвър Къп ", която той доста подкрепя да бъде основана, ще бъде последното съревнование в професионалната му кариера, която продължи съвсем четвърт век.
   
Федерер не е играл от загубата си на четвъртфиналите на " Уимбълдън " през предишния сезон. Очаква се той да се появи на корта за последно в мач на двойки в тандем с един от най-големите си противници Рафаел Надал (Испания).  
 
Много от последователите на швейцареца се надяваха той да се завърне в Тура на АТП, само че проблемите към травмата на коляното, която го изтезава от няколко години, го принудиха да се откаже, предава Гонг.

" Коляното не ми разрешава да играя на високо равнище. Опитах, само че през това лято осъзнах, че няма да се получи и по тази причина чаках подобаващото време, с цел да го разглася. Чувствам, че точно в този момент е най-подходящият миг за мен да се отдръпва. С Бьорн Борг на пейката до мен ще бъде хубаво, когато още веднъж изляза на корта. Ще бъде нещо особено. Ще имам цялостен тим с мен, тъй че няма да се усещам уединен в последния ден ", съобщи той.

Рекордът на Федерер от 20 трофеи от Големия шлем беше усъвършенстван от Надал с 22 и от сърбина Новак Джокович с 21 в невижданата златна епоха на мъжкия тенис. Но макар всички статистики, мнозина смятат швейцареца за най-великия състезател, който е хващал ракетата.   

Той завършва кариерата си със 103 трофеи - на второ място след Джими Конърс (САЩ), както и с рекордните 237 следващи седмици като номер 1 в международната класация от 2004 до 2008 година.

Именно в Лондон през 2003 година Федерер печели първия си трофей от Шлема след триумф на финала на " Уимбълдън " над австралиеца Марк Филипусис.  
    
" Този град е специфичен за мен, може би е най-специалното място ", сподели Федерер.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР