Роджър Федерер, считан от мнозина за най-великия тенисист в историята,

...
Роджър Федерер, считан от мнозина за най-великия тенисист в историята,
Коментари Харесай

Федерер слага край на славната си кариера след Laver Cup в Лондон

Роджър Федерер, считан от мнозина за най-великия тенисист в историята, ще се отдръпна от спорта идната седмица по време на шампионата Laver Cup в Лондон, съобщи Ройтерс.

41-годишният Федерер, който завоюва 20 трофеи на сингъл от шампионатите от Големия шлем промени изцяло спорта със своята артистичност и прелест, заяви новината, от която почитателите на тениса по света от дълго време се опасяваха, в дълго изказване в четвъртък.

Контузия в коляното го извади от играта за продължителни време, като последният му мач бе на миналогодишния Уимбълдън. Въпреки това мнозина се надяваха, че той може да се върне за едно последно златно прощаване.

„ Както доста от вас знаят, последните три години ме изправиха пред провокации под формата на пострадвания и интервенции “, сподели Федерер в изказване, оповестено в обществените медии.

„ Работих интензивно, с цел да се върна в цялостна спортна форма. Но също по този начин познавам потенциала и границите на тялото си и посланието му към мен в последно време е ясно. Аз съм на 41 години. Изиграх повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнесе към мен по-щедро, в сравнение с в миналото съм можел да бленувам, и в този момент би трябвало да осъзная по кое време е време да приключа спортната си кариера. Laver Cup идната седмица в Лондон ще бъде последното ми присъединяване в шампионат на  ATP. Ще играя повече тенис в бъдеще, несъмнено, само че не на равнище Голям шлем или част от тура на AT “, добави той.

За доста хора краят на тенис кариерата на Серина Уилямс след нейното отпадане от US Open по-рано този месец и изказването на Федерер поставят началото на края на една златна епоха в тениса.

Федерер, който доминираше в мъжкия тенис в продължение на няколко години, откакто завоюва първата си купа от Големия шлем на Уимбълдън през 2003 година и който сътвори вълнуващи съперничества с Рафа Надал и Новак Джокович, през последните години беше смутен от травми.

Той претърпя три интервенции на коляното през последните две години и последният му спортен мач беше четвъртфинална загуба против поляка Хуберт Хуркач на Уимбълдън през 2021 година

Федерер даде известна вяра на своите легиони от почитатели, когато сподели, че възнамерява да се завърне в тура, откакто се сплоти с дългогодишния противник и другар Надал, с цел да играе на двойки на Laver Cup в Лондон идната седмица. Той също по този начин планираше да играе на швейцарския шампионат на закрито вкъщи в Базел.

В последна сметка обаче Федерер е решил да постави формален завършек на кариерата си в Лондон.

„ Иска ми се този ден в никакъв случай да не беше идвал. Това е печален ден за мен персонално и за спорта по света “, написа в Twitter Надал, който задмина върха на Федерер със спечелването на 22 трофеи от Големия шлем. „ Беше наслаждение, само че също по този начин и чест и привилегия да споделя всички тези години с теб, преживявайки толкоз доста невероятни моменти на и отвън корта. Ще имаме още доста моменти, които да споделяме дружно в бъдеще, има още доста неща за извършване. Ще се забележим в Лондон “, добави испанецът.

Освен 20-те трофеи от шампионатите от Големия шлем, в дългата си кариера Федерер има общо 103 трофеи, като се задържа на върха в международната класация при мъжете за рекордните 237 следващи седмици от общо 310.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР