Роджър Балън е един от най-известните фотографи в света в

...
Роджър Балън е един от най-известните фотографи в света в
Коментари Харесай

Световноизвестен фотограф с изложба и лекция в Пловдив

Роджър Балън е един от най-известните фотографи в света сега. Ретроспективната му галерия " Архетипи " е ситуирана в Градската художествена изложба, а вечерта в СКЛАД в Тютюневия град в Пловдив той ще изнесе лекция.
Балън за пръв път идва в България и появяването му поражда разбираем интерес . В галерията са ситуирани над 100 черно-бели фотоси, направени сред 1982 и 2014 година в Южна Африка.
Роджър Балън е роден през 1950 година в Ню Йорк в семейство на фотографи- татко му е фоторедактор в Magnum, а майка му открива една от първите фотографски галерии в Ню Йорк. Още 18 годишен снима митингите против войната във Виетнам, а по- късно приключва логика на психиката с бакалавърска степен. При пътуванията си от 1073 до 1979 до Истанбул и Нова Гвинея и до Кайро и Кейптаун, Балън прави първата си известна серия- Boyhood, образно проучване на децата по света, най- постоянно снимани на улицата без тяхно познание.
През 1981-ва той внезапно сменя посоката , най-малко привидно, тъй като взема докторат по стопанска система на минералите от Минното учебно заведение в Колорадо и се открива като минен бизнесмен в Йоханесбург. Но не изоставя фотоапарата, в противен случай. Пътуванията до отдалечени места за търсене на минерални находища му носят и срещи с един чужд свят, който изследва с обектива. През 1986-та той стартира да употребява квадратния формат 6Х6 на фотоапарат Rollex в интериор, постоянно със мълния и основава неповторими портрети. В фотосите му стартират да се появяват съществени детайли, които са заредени с изключително наличие и го вършат разпознаваем- заплетени жици, голи стени, тектурирани повърхности. Публикува серията Dorps: Small towns of South Africa. Следва интервал от 1986-та до 1994-та, в който Балън снима хора в изолирани места в ЮАР по време на внезапна политическа смяна и вълнения.
Публикуваната от него серия Platteland: Images of Rural South Africa провокира интернационален интерес. Следва серията Outland, която е показвана р редица фамозни галерии по света. През 2002-ра година Балън е разгласен за Фотограф на годината на Международния фотофестивал в Арл, Франция. Следва нов цикъл- Shadow Chamber. В годините до момента Роджър Балън трансформира фотографията в изкуство, издирено като диаманти в праха на всекидневието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР