Родителят - по Монтесори у дома 26 деца започват наесен

...
Родителят - по Монтесори у дома 26 деца започват наесен
Коментари Харесай

Първата паралелка Монтесори влиза в първи клас

Родителят - по Монтесори вкъщи

26 деца стартират наесен учебно заведение в първата у нас Монтесори паралелка в общинско учебно заведение. Тя се разкрива в СУ „ Св. Св. Кирил и Методий ”. В момента в България има единствено две образователни заведения, които ползват този метод в Бургас и София, само че частни.

Днес първите четирима начални учители и директорката на СУ „ Св. св. Кирил и  Методий ” Таня Николова получиха дипломите си за приключено 10-месечно образование по какъв начин да ползват правилата на Монтесори в предучилищна възраст. Те незабавно стартират и идващ курс, с цел да усвоят също по какъв начин да ги проектират  в идната възрастова група в учебно заведение.

Това е голямо предизвикателство, призна зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. И напомни, че първата група стартира да се образова преди 2 година

„ Тогава не знаехме какво ще се случи в първите 5 детски градини. Днес, след третия курс, имаме над 70 Монтесори педагози в 6 детски градини с допълнително  подготвен спомагателен личен състав и над 600 деца, които работят всекидневно по Монтесори педагогиката - сподели Стоянов. - Изключителният  триумф на програмата от позиция на придвижване на децата с материала, справяне с експанзията, успокоение в стаята ни даде кураж, че има смисъл да продължим и в главното обучение ”.

Междувременно две образователни заведения създали поръчка, че също желаят да вкарат системата – СУ „ Св. св. Кирил и Методий ” и „ Екзарх Антим I ”. Решението е стартът да бъде в учебното заведение в регион „ Западен ”. То към този момент е подало документи в МОН и да получи статут за новаторско.

„ Смисълът от такива нововъведения в нашата система е да има многообразие, разнообразни гледни точки. И по този начин, употребявайки разнообразни принадлежности, да подобряваме просветителната система. Опитът с Монтесори педагогиката в Пловдив ни дава явен знак и,че можем с бързи темпове една толкоз тромава система да я подобряваме качествено. Монтесори е единствено един от методите за това ”, посочи Стефан Стоянов.

Мирела Черняева е една от началните учителки, които първи ще приложат Монтесори в образованието на първолачета в СУ „ Св. св. Кирил и Методий ”. Тя е от 3 година преподавателка там.

„ Първо разбрах, че като преподавател е доста значимо да разбираш децата. Сега осъзнавам  какъв брой е значимо и децата да схващат мен. С огромна обич върша стъпката напред. Всяко ново начало е мъчно, същинско, красиво. Много ми харесва отношението към децата, на което тази система учи, и свободата, която дава и на тях и на педагога ”, сподели Мирела Черняева.

Тя, колежките й Донка Вълканова, Албена, Фиданска, Веселина Георгиева и директорката Таня Николова са минали 400 часа подготовка в обучителния курс, от които 200 процедура.

За първи път групите се отварят и за външни лица. Не желаеме да пазим постигнатото, а да разширяваме общността, сподели Стефан Стоянов. Закова в квалификациите, водени от Нов български университет, се включват и педагози от частни детски градини, даже софийски.

„ Тръгнахме с концепцията, че след детската градина родителите би трябвало да имат късмет образованието на децата им да продължи по Монтесори. Но се оказа, че ще има  още изгоди. Учителите се презаредиха и заобиколиха прегарянето ”, сподели Таня Николова. Преподаватели с по 20 година стаж по класическата система решили да трансформират метода, тъй като и децата към този момент са разнообразни.

Класната стая на Монтесори паралелката ще предложи специфична среда, в която ще се работи на маси по групи в разнообразни зони и на килима на земята. Пред стаята всеки възпитаник ще има персонален долап. Занятията ще са от  8.30 до 16.30 ч. Ще избегнем по-късно у дома да се пишат и ревизират домашни, а тежките раници с учебниците ще стоят в учебно заведение, сподели директорката.

Училището прави опитно поле, в което ще се преподава предприемачество и „ Околен свят ”, откакто още преди година направи  външна класна стая. Готви и още един кабинет – природо-исторически, в който децата ще работят в зони и сами ще подреждат експонатите, като това ще е част от работата по предметите „ Човек и общество ” и „ Човек и природа ”.

Приемът в  Монтесори паралелката ще става по общите правила на електронната система. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР