Родителството е дълъг път, изпълнен с много предизвикателства. За родителите,

...
Родителството е дълъг път, изпълнен с много предизвикателства. За родителите,
Коментари Харесай

Психолог: Подрастващите трябва да чуват справедливото не

Родителството е дълъг път, изпълнен с доста провокации. За родителите, сблъсквайки се с интервала на пубертета при децата, провокациите стават още по-големи. През този интервал децата водят борби с родителите си и се пробват да подценяват тяхното мнение. Ролята на родителите обаче остава тази да слагат правила и правила. Това сподели за " Фокус " психологът и положителен психотерапевт под супервизия Нели Кънева по отношение на прибягването на подрастващите към използването на психоактивни субстанции. 

По думите ѝ за един юноша на 12-13 години е доста значимо да чува така наречен заслужено " не ", т.е. кои са обществените правила и кои са границите. И добави: " Първоначално детето ще ги отхвърля, само че по-късно ще стигне по интервала на приемане на тези правила и ще ги одобри за свои ".

" Редно е родителят да подходи първо емпатийно, когато хване детето си да се впуска в рискови провокации. Това в действителност е интервал на прочувствен безпорядък за детето. Навлизайки в интервала на тийнейджъртвото то изпитва доста промени в тялото си. Адреналинът се повишава. Много постоянно децата не могат да схванат какво се случва. Затова родителят преди всичко би трябвало да подходи с схващане за потребностите на детето си. След това идва моментът, в който макар разбирането, родителят би трябвало да наложи справедливото " не ", добави Нели Кънева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР