Родителите, за чиито деца няма място в държавни или общински

...
Родителите, за чиито деца няма място в държавни или общински
Коментари Харесай

Предложение: Държавата да плаща частна детска градина, ако няма място в общинска

Родителите, за чиито деца няма място в държавни или общински, към този момент ще получават парична помощ от бюджета, с цел да си платят за частна. Помощта ще се дава от 3-годишна възраст на детето до 1-и клас. Това планува план на нова разпоредба на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, оповестен за публично разискване, написа.
Всеки месец през 2021 година помощ за детска градина би трябвало да получават към 3 600 деца, демонстрират плановете на Вълчев. Размерът на помощта не може да е по-голям от междинния месечен размер на средствата, които заплаща страната като дотация за издръжката на дете в държавните и общинските детски градини и учебни заведения за съответната година. Издръжката на дете в яслена група годишно за 2021 година е 1 583 лева Издръжката на дете на възраст от 2 до 4 години е 2 887 лева За децата на 5 и 6 години от подготвителните групи е 3 097 лева годишно.
 Борисов: 2.4 милиарда лева вложихме в просветителна инфраструктура и за заплати на учителите Борисов: 2.4 милиарда лева вложихме в просветителна инфраструктура и за заплати на учителите
„ Близо милиард вложихме в просветителната инфраструктура и още 1,4 милиарда лв. за двойното нарастване на учителските заплати в...
Държавна помощ ще има и за родители, които заплащат такса по контракти за развъждане и образование с търговци или юридически лица с нестопанска цел, предоставящи проведени услуги за деца. Родителите са длъжни да дават контракт за образование сред родителя и детската градина, както и фактура за осъщественото заплащане, с цел да потвърдят разноските за образованието на детето си.
Общината прави инспекция, а кметът със заповед дефинира размера на компенсацията или пък дава отвод. “В обособени обитаеми места в страната от години съществува проблем с непълен брой на свободните места за банкет на деца в детските градини. За решаването му бе призната Национална стратегия, финансирана със средства от държавния бюджет, според която за интервала 2020-2022 година са планувани 210 млн. лева за създаване, продължение и надстрояване на детски градини, детски ясли и учебни заведения, от които най-малко 50 на 100 са предопределени за осъществяване на дейностите в детските градини. С осъществяването на програмата в средносрочен аспект се чака да бъде решен казусът с дефицита тук-там за банкет ”, се споделя в отчета на министър Красимир Вълчев. Според него е значимо родителите да бъдат подкрепени при обезпечаване на условия за ранно детско развиване, социализация и подготовка.
“Приемането на постановлението е вследствие на политиките на Министерството на образованието и науката, ориентирани към използване на правилата за еднакъв достъп до качествено обучение, за включване на всяко дете и на всеки възпитаник в просветителната система и за равнопоставеност и недопускане на дискриминация при осъществяване на предучилищното и учебното обучение ”, написа още министър Красимир Вълчев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР