Родителите ще бъдат глобявани, а търговските обекти - проверявани Превантивна

...
Родителите ще бъдат глобявани, а търговските обекти - проверявани Превантивна
Коментари Харесай

Полицията в Бургас затяга примката, за да спре децата, които пушат и пият край училищата

Родителите ще бъдат глобявани, а комерсиалните обекти - проверявани

Превантивна акция, следвана от широкомащабни полицейски дейности за ограничение на тютюнопушенето от възпитаници, започва на територията на Бургаска област. Стъпките, следвани в тази посока са свързани с дейни инспекции на търговски обекти за продажбата на тютюн, тютюневи произведения и техните производни на подрастващи до 18 години, както и реализирането в началото на осведомителна акция измежду родителите и педагогическите колективи, последвана от налагането на законови наказания, планувани в нормативните източници, оповестяват от полицията.



Искането за подпомагане от органите на реда бе взето в средата на септември месец на работна среща сред представители на учебните настоятелства и публични препоръки на образователни заведения, ситуирани на територията на Бургаска област. На срещата, като главен проблем бе изведено всеобщото тютюнопушене от възпитаници в региона или към образователните заведения. След необятно разискване от страна на участниците в срещата бе взето решение за търсене на подпомагане от страна на ОДМВР - Бургас за реализиране на надзор и налагане на наказания по повод тютюнопушенето на лица под 18 години.

В тази връзка в ход са взаимни инспекции на чиновници от отдел „ Икономическа полиция “ към ОДМВР - Бургас и чиновници от РЗИ – Бургас по търговски обекти, осъществяващи продажба на тютюн, тютюневи произведения и техните производни на деца. Предстои стартирането на необятна осведомителна акция, ориентирана към родителите на подрастващите, като същите ще бъдат уведомявани за наредбите на Закон за протекция на детето и други нормативни документи, касаещи здравето на учащите се. В акцията ще се включат и педагогическите колективи на учебните заведения, в чийто интерес е ограничение на тютюнопушенето измежду учениците.

Контрол за съблюдаване на законовите условия, както и по определяне на нарушаванията, ще се упражнява от полицейските чиновници от районните ръководства, които в началото ще реализират предупредителна активност, следвана от санкционираща такава.

Предвидено е на всяка учебна ограда да бъде сложена указателна табела за възбрана на използването от деца на алкохолни питиета, тютюневи и свързани с тях произведения, произведения за пушене, разнообразни от тютюневите произведения и диазотен оксид (т. нар. божествен газ). Важно е, да се означи, че не се касае за единична кампанийна самодейност, а за широкомащабна полицейска активност, която ще продължи до края на образователната 2024 година.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР