Родителите от Украйна могат да записват децата си на училище

...
Родителите от Украйна могат да записват децата си на училище
Коментари Харесай

Родителите от Украйна могат да запишат децата си на училище и детска градина у нас

Родителите от Украйна могат да записват децата си на учебно заведение и детска градина у нас. Децата на родители с двойно поданство могат да бъдат признати в детска градина или учебно заведение, без да се минава през процедурите за бежанците, които имат единствено украински паспорт.

На уеб страницата на МОН е оповестен, което родителите от Украйна би трябвало да попълнят и подадат в РУО. В него те би трябвало да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е приключил в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на Министерството на образованието и науката 0800 16 111.

Във всяко РУО има подготвени специалисти, които имат опит с приема и образованието на деца, търсещи или получили интернационална протекция. Механизъм за банкет на деца-бежанци в българската просветителна система съществува от 2015 година Създаден е по отношение на бежанците от войната в Сирия.
 България в помощ на украинските бежанци
България в помощ на украинските бежанци

Общини, неправителствени организации и жители протягат ръка

В редица Регионални ръководства на образованието в страната към този момент постъпват запитвания за банкет на деца от Украйна в детски градини и учебни заведения . В просветителните институции в област Бургас към този момент са разпределени осем такива деца. Две от децата - във втори и в трети клас, ще употребяват услугите на Център за специфична просветителна поддръжка в регионалния град. Други две ще бъдат записани в V и в VI клас в едно от главните учебни заведения в града. Останалите четири деца ще тръгнат на детска градина и на учебно заведение в Слънчев бряг, Созопол и Несебър.

Три сестри от Украйна ще тръгнат на учебно заведение в Пловдив - в пети, осми и десети клас. Децата ще получат и психическа поддръжка от учебния психолог и ще учат български език като непознат в границите на 120 часа. Момичетата са пристигнали в България от Киев с родителите си. Техният майчин език е съветски, а дядо им е бесарабски българин.

В Плевен предпочитание да върви на учебно заведение е изявило 16-годишно момче от Украйна. Множество запитвания има също в София и Варна.

Образец на заявката за постъпване на деца-бежанци в българска детска градина или учебно заведение можете да свалите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР