Родителите на ученици до 14 години, които трябва да излязат

...
Родителите на ученици до 14 години, които трябва да излязат
Коментари Харесай

Как и кои родители имат право на помощи по време на онлайн обучението

Родителите на възпитаници до 14 години, които би трябвало да излязат в неплатен отпуск поради онлайн образованието на децата си, имат право на месечна целева помощ.

Подоходните критерии, на които е належащо да дават отговор, с цел да получат тази помощ, възлизат на 150% от минималната работна заплата за всеки от членовете на фамилията, изясни зам.-министър Надя Клисурска пред БНР.

Доходът, в случай че е под 975 лв., фамилията ще има право на такава целева помощ. Размерът на помощта се дефинира на база на броя на децата и на база на броя на работни дни, в които децата не посещават учебно заведение. Когато са въведени ограничавания в учебното заведение за период от 10 работни дни, тогава помощта за семейство с едно дете възлиза на 650 лв., за фамилии с две и повече деца размерът възлиза на 975 лв.. Когато рестриктивните мерки в учебното заведение са за по-кратък период - от 6 до 10 работни дни, тогава фамилиите с едно дете получават 325 лв., а фамилиите с две и повече деца 487 лв. и 50 стотинки. За период до 5 работни дни от месеца помощта за едно дете е 162 лв. и 50 стотинки, а за фамилии с две и повече деца е 243 лв. и 75 стотинки.

Всички кандидатстващи за тази помощ за октомври и не по-късно от края на месец ноември би трябвало да показват документи, че са в неплатен отпуск в Дирекциите за обществено подкрепяне.

В подоходните критерии влизат още приходи от осъществяване на услуги с персонален труд и такива за дейностив региона на селското, горското и водното стопанство, стипендии, други приходи, тъй като те генерират приходи в общата база. Необходима е и служебна записка от работодателя, че служителят не може да прави работата отдалечени от у дома, не може да употребява заплатен годишен отпуск и че не получава парично обезщетени за краткотрайна нетрудоспособност.

Документът, че детето не посещава учебно заведение, ще бъде предаден по длъжностен път.

Всички родители, които са подали своето заявки за приемане на тази месечна помощ, в този момент не е належащо да входират нови заявки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР