Родителите на болни деца ще престанат да събират пари за

...
Родителите на болни деца ще престанат да събират пари за
Коментари Харесай

Край на дарителските сметки за операции в чужбина

Родителите на заболели деца ще престанат да събират пари за живота им, а даже и да го вършат, няма да ги заявяват пред страната.

© Георги Кожухаров След последния скандал през юни и с цената на един детски живот, здравното министерство приготви промени в наредбата, с която се регламентира лекуването в чужбина. Те плануват родителите на деца, на които следва лекуване в чужбина, към този момент да не би трябвало да събират пари в дарителска сметка, да я заявяват и страната да им отпусне пари, в случай че не са събрали задоволително. Вместо това ще може непосредствено да аплайват за финансиране от здравната каса, без значение дали имат такава сметка.

Освен това с наредбата към този момент се позволява на болните – възрастни и деца, да се лекуват на всички места по света с пари от здравната каса, в случай че лекуването не може да се случи в България. Проектът е качен за публично разискване и планува измененията да влязат в действие след обявяване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пари за интервенция

България е може би единствената европейска страна с толкоз всеобщи акции за събиране на пари за лекуване в чужбина на деца и възрастни. Дарителските сметки и апелите към жителите да изпращат къси известия и да подаряват от години повдигат въпроса какво прави страната в такива моменти. Отделно от това, когато фондът за лекуване на деца съществуваше, родителите трябваше да заявяват какъв брой пари имат в дарителската сметка и фондът да им отпусне останалите нужни средства.

След като лекуването в чужбина беше трансферирано към здравната каса, тя продължи да изисква обявление на дарителски сметки и наличия в тях. Това обаче в допълнение усложняваше подаването на документи и още веднъж поставяше въпроса за правата на болните хора и неравнопоставеността сред тях, защото доста пациенти не успяваха да съберат средства.

Сега здравното министерство предлага това срамно обявление на средства да бъде прекратено и деца и възрастни ще могат да потърсят лекуване в чужбина без съществуване на дарителска сметка.

Операция на всички места по света

Ведомството предлага и да отпадне условието страната или здравната каса да финансират трансплантации единствено в страни-членки на Европейски Съюз, Европейското икономическо простраство, Швейцария и страни, с които има подписан контракт, както беше до момента. Ако текстът бъде признат, държавните институции ще заплащат трансплантации на органи и кафези там, където е най-подходящо за пациентите.

В момента огромна част от жителите, подлежащи на трансплантация, най-вече на бъбреци, пътуват със лични средства до Турция. България няма контракт със страната, тя е отвън Европейски Съюз и лекуването там не се заплаща от бългаските институции. В същото време в страната е позволено кръстосаното донорство – замяна на донори, в случай че не са подобаващи, което дава спомагателна опция на пациентите по-бързо да намерят донор. По същия метод стои въпросът и с лекуването в Израел и Русия, където също пътуват за лекуване български жители и техните деца.

България пък не съумя да се контракти и с останалите европейски страни да трансплантират жителите й, защото органи не доближават на всички места. С отпадането на ограничаването за Европейски Съюз, българските жители ще могат да търсят органи на всички места по света, а здравната каса ще би трябвало да заплати интервенцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР