Родителите, които ще ползват данъчните облекчения за деца през работодателя

...
Родителите, които ще ползват данъчните облекчения за деца през работодателя
Коментари Харесай

До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца през работодател

Родителите, които ще употребяват данъчните облекчения за деца през работодателя си, би трябвало до 31 декември тази година да показват пред него за преференцията. С нея те удостоверяват и неналичието на подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, което е едно от условията за прилагане на понижението. Родителите на малолетни деца с увреждания също подават, като към него ползват и копие на годно ТЕЛК/НЕЛК решение, в това число такова, което изтича през актуалната година.

Нови, още по-високи, са данъчните облекчения за деца през 2022 година. Сумите, които могат да получат родителите, зависят от броя на децата. За едно, ненавършило пълноправие, дете облекчението от годишната данъчна основа е 6 000 лева, а сумата за приемане до 600 лева, за две – облекчението е 12 000 лева, а сумата за приемане до 1 200 лева, за три и повече деца – данъчната основа се понижа с 18 000 лева, а сумата за приемане надлежно е до 1 800 лв.. За развъждане на едно дете с увреждания облекчението за тази година е в размер на 12 000 лева, а родителят може да получи до 1 200 лв..

За да употребява данъчно облекчение за деца, физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през 2022 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози, а точно: налог върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец. Хората без приходи или единствено с необлагаеми такива, каквито са компенсациите за майчинство, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекчението. Това обаче може да направи другият родител, в случай че дава отговор на изискванията, прецизират от Национална агенция за приходите.

Условията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са в детайли разказани в. От Агенцията обръщат внимание, че едно от най-важните условия за използване на преференцията е родителите да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. Ето за какво от Национална агенция за приходите поучават жителите първо да ревизират онлайн в, налични с личен идентификационен код (ПИК) данъчната си сметка за отговорности и тогава да употребяват данъчното облекчение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР