Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или

...
Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или
Коментари Харесай

НАП връщат до 1200 лева за две деца и 1800 за три. Докога е срокът?

Родителите, които желаят да употребяват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си , е належащо да заявят желанието си пред него, като подадат съответната декларация от 30 ноември до 31 декември 2023 г . В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари 2024 година

Размерите на данъчните облекчения за добитите приходи през 2023 година се резервират същите като през миналата година, осведомиха от Национална организация за приходите /НАП/.

Сумите, които може да възвърне Национална агенция за приходите, са в взаимозависимост от броя на децата . За едно ненавършило пълноправие дете облекчението от годишната данъчна основа е 6 000 лева, а сумата за приемане до 600 лв. , за две – 12 000 лв. и сума за приемане до 1200 лв. , за три и повече – 18 000 лв. със сума за приемане до 1800 лв. . За развъждане на едно дете с увреждания облекчението от годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лв., като сумата за приемане е до 1 200 лв. . Това са средствата, които могат да бъдат получени, когато лицата не са употребили облекченията при предплатеното облагане на приходите.

За да употребява данъчните облекчения , физическото лице /включително едноличен търговец/ би трябвало през 2023 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози /данък върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец/. Хората без приходи, или единствено с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, в случай че дава отговор на изискванията, допълват от Национална агенция за приходите.

Условията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите. Едно от най-важните условия за използване на облекченията е родителите да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират онлайн с личен идентификационен код данъчната си сметка за отговорности преди да употребяват данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.

Освен през шеф, другият метод за прилагане на годишния размер на данъчните облекчения е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 30 април 2024 година В този случай паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от 1 месец след подаването на декларацията.
Подробна информация за данъчните облекчения има в уеб страницата на приходната организация, Facebook страницата на Национална агенция за приходите, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на телефони: 0700 18 700 или 02 9859 6801, както и на имейл: [email protected].

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР