Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или

...
Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или
Коментари Харесай

НАП обяви важен срок за данъчни облекчения

Родителите, които желаят да употребяват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си, е належащо да заявят желанието си пред него, като подадат съответната от 30 ноември до 31 декември 2023 година В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари 2024 година, оповестиха от Национална агенция за приходите.

Размерите на данъчните облекчения за добитите приходи през 2023 година се резервират същите като през миналата година. Сумите, които може да възвърне Национална агенция за приходите, са според от броя на децата. За едно ненавършило пълноправие дете облекчението от годишната данъчна основа е 6 000 лева, а сумата за приемане до 600 лева, за две - 12 000 лева и сума за приемане до 1200 лева, за три и повече - 18 000 лева със сума за приемане до 1800 лв.. За развъждане на едно дете с увреждания облекчението от годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лева, като сумата за приемане е до 1 200 лв.. Това са средствата, които могат да бъдат получени, когато лицата не са употребили облекченията при предплатеното облагане на приходите.

За да употребява данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през 2023 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози (данък върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец). Хората без приходи, или единствено с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител, в случай че дава отговор на изискванията, допълват от Национална агенция за приходите.

Условията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са в детайли разказани в. Едно от най-важните условия за използване на облекченията е родителите да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират онлайн с личен идентификационен код за отговорности преди да употребяват данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.

Освен през шеф, другият метод за прилагане на годишния размер на данъчните облекчения е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 30 април 2024 година В този случай паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция от приходната организация в период от 1 месец след подаването на декларацията. Подробна информация за данъчните облекчения има в, на Национална агенция за приходите, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на телефони: 0700 18 700 или 02 9859 6801, както и на имейл: [email protected].
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg