Родителите и съпругът на жена, която е била принудена да

...
Родителите и съпругът на жена, която е била принудена да
Коментари Харесай

В Турция тръгна процес за злоупотреба с дете, принудено да се омъжи на 6 години

Родителите и брачният партньор на жена, която е била принудена да се омъжи, когато е била едвам на шест години, бяха изправени пред съд в Турция по обвинявания в корист с дете, в това число полова, съобщи Асошиейтед прес. Случаят слага в светлината на прожекторите религиозните секти в страната, отбелязва организацията.

Жената, която в този момент е на 24 години и е разпозната единствено като Х. К. Г., е подала тъжба през 2020 година против родителите си и мъжа, за който е била принудена да се омъжи. Обвиняемите са членове на фондация, обвързвана с авторитетната религиозна група “Исмаилага ”.

Случаят, за който заяви турският вестник “Биргюн ” предходната година, провокира публично отвращение и апели за по-строг надзор върху ислямските секти, които получиха по-голяма известност при ръководството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Управляващата партия на Ердоган има корени в ислямското придвижване в Турция, напомня АП.

В понеделник съдът постанови чуванията да се организират при закрити врата и наложи възбрана за лъчение на вести, свързани с процеса, заяви новинарският уеб страница T24.

Съпругът, разпознат като Кадир И., е застрашен от минимум 30 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен за полово принуждение и корист с дете. Бащата на Х.К.Г. – Юсуф Зия Гюмюсел, и майката Фатма Гюмюсел са застрашени от най-малко 18 години затвор за корист с дете. И тримата отхвърлят обвиняванията.

Юсуф Зия Гюмюсел оглавява фондация “Хиранур ”, която е обвързвана със сектата “Исмаилага ”. Кадир И. е изтъкнат член на фондацията. Той е бил на 29 години, когато са почнали хипотетичните злоупотреби.

Групи, защитаващи правата на дамите и децата, проведоха демонстрации пред постройката на съда с апел да се вземат ограничения за преустановяване на сходни злоупотреби с малолетни от страна на членове на религиозни секти. Членовете на фондация “Хиранур ” проведоха контрапротест, в който обявиха, че фондацията е станала жертва на клеветническа акция.

Най-известната религиозна фракция в Турция е придвижването, ръководено от живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен, който Турция упреква в образуване на несполучливия опит за прелом през 2016 година Гюлен отхвърля да е забъркан в опита, припомня АП.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР