Родители се възмутиха от нецензурни думи в книга, част от

...
Родители се възмутиха от нецензурни думи в книга, част от
Коментари Харесай

Родители поискаха забрана на книга от насърчаваща детското четене инициатива заради нецензурни думи

Родители се възмутиха от нецензурни думи в книга, част от национална самодейност, насърчаваща четенето при децата. Изглежда децата харесват книгата, само че родители, прочели циничен разговор от нея в мрежата, желаят да бъде неразрешена. Министерството на образованието и науката сподели, че не я е одобрявало, само че ще я изтегли.

Става дума за фентъзи романа " Да пробудиш драконче " на Николай Теллалов , който е част от самодейността " Разказвачът на приказки ". Той е бил показан пред петокласници в Хасково, след това родители изрекоха възмущението си.
" Насърчаване " на четенето под цензура
Националната самодейност за поощряване на четенето при децата съществува от близо 10 години. В нея български създатели на детска и младежка литература се срещат с децата в учебните заведения, а обичани герои от български творби - с децата в детските градини.

Инициативата се организира в общински, държавни, частни учебни заведения, детски градини, читалища и библиотеки в цялата страна. В нея членуват 190 модерни български детски създатели, част от които живеят и творят отвън България. Над 3000 са посетените учебни заведения от началото на самодейността.

" Разказвачът на приказки " работи с поддръжката на МОН, синдикатът „ Образование “ и Държавната организация за българите в чужбина. Инициативата е подкрепена като осъществяване на от държавното управление Национална тактика за поощряване и повишение на грамотността (2014 – 2020).

Въпреки че дейностите по тактиката са завършили, някои от самодейностите не престават да се осъществят като положителни практики.

" Честите срещи сред създателите и децата са един от методите да събудим интереса на децата към книгите. (...) Терминът " наложителни " книги за лятната почивка (трябва) да отпадне, съотношението български и преводни книги в учебно заведение да бъде най-малко 50/50 ", споделя в края на предходната година пред БНР основателят и шеф на самодейността " Разказвачът на приказки " Константин Иванов .
Какво възмути родителите
Родители от Хасково желаеха книгата на Теллалов да бъде неразрешена за четене от децата в 5 клас. Причината за настояването им са нецензурни думи в къс разговор от книгата, който се разпростанява в обществените мрежи.

Става дума за момче, което напуща приятелката си поради друго момиче. В устрема си да го задържи, тя го лъже, че е бременна. На възражението му, че в никакъв случай не са правили секс, тя упорства, че са.

" Дъщеря ми беше доста въодушевена, когато купихме книжката. От обществените мрежи разбрахме. Тя беше прочела 15 страници и аз й я взех ", сподели майка от Хасково пред бТВ.
МОН не е одобрило
Министерството на образованието и науката (МОН) не утвърждава и не е одобрявало включването на творби в самодейността " Разказвачът на приказки ". Самата самодейност е препоръчана на МОН от синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа ". Тя е подкрепена кардинално от министерството. Това се споделя в изпратена до медиите от пресцентъра му позиция.

Според началника на Регионалният инспекторат на образованието в Хасково Веселина Павлитова книгата е подобаваща за възпитаници от по-горните класове. " Тя е от топ фентъзи детските романи ", сподели тя пред бТВ.

" 10 години не е имало нито един проблем. Във всяко учебно заведение гостуват разнообразни създатели. Има екип в самодейността за това дали книгите дават отговор на условията. Ние заставаме зад всеки един създател. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкоз и я харесват ", сподели пред бТВ Константин Иванов.

Организаторите обаче не са търсили поддръжка от МОН, нито са представяли лист с определени създатели и творби, които имат намерение да четат в учебни заведения, както е станало, когато са показали самодейността си през образователната 2021-2022 година Това споделят от ведомството.

След извършен диалог с уредниците на " Разказвачът на приказки " книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от самодейността, се отбелязва в известието на МОН.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР