Родители се натъкват на проблем с електронните извинителни бележки на

...
Родители се натъкват на проблем с електронните извинителни бележки на
Коментари Харесай

Проблем за родителите: Лекари, които не работят с НЗОК, не издават извинителни бележки

Родители се натъкват на проблем с електронните извинителни бележки на учениците. Лекари и зъболекари, които не работят със Здравната каса, не издават такива бележки и всеки, които е водил детето си при подобен доктор, би трябвало да посети и персоналния му доктор, с цел да бъде квалифициран и изпратен електронният документ, заяви БНР.

През седмицата Яна Алексиева води сина си при ортопед, който не работи със Здравната каса. Детето е прегледано, предписано му е лекуване, само че здравна записка за извиняване на отсъствието му от учебно заведение лекарят не може да издаде.

" Трябва по-късно да заведеш детето си и до персоналния доктор или да се разберете по някакъв метод, най-вероятно и той да го види, още един път, още едно очакване, още веднъж излагане на детето да стои пред кабинет с заболели, а и то самото в случай че е болно и чак тогава да му вземете заветната записка, която да бъде изпратена към учебното заведение ".

Друг проблем, за който описват родители, е че всеки персонален доктор дефинира размера на таксата за издаване на извинителна записка. 

Това е законно, като лекарят е длъжен да издаде касов бон за услугата, припомниха преди време от Здравната каса. 

Има сигнали и за няколкодневно закъснение в отразяването на издадена записка в електронната система на учебните заведения. 

От здравното министерство обясниха, че е нужно учителят да верифицира бележката, с цел да бъдат извинени отсъствията. 

Случаите на изпратени и неотразени бележки се ревизират от просветителното министерство.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР