Родители от фондация Живот със изразяват своята неудовлетвореност по

...
Родители от фондация Живот със  изразяват своята неудовлетвореност по
Коментари Харесай

Първи проблеми в Наредбата за доживотния ТЕЛК

Родители от фондация " Живот със " показват своята незадоволеност във връзка с неправилното формулиране и незадоволителната изясненост за раздел XI Генетични аномалии от Постановление за изменение и допълнение на

По думите им " поради необратимия темперамент на положенията, посочени в Раздел XI – „ Генетични аномалии “ (т.1) считаме за належащо предлаганото изменение на Наредбата за здравната експертиза да бъде извършено до дъно. Това значи, че хората с ментални проблеми имат потребност от непозната помощ цялостен живот, без значение от степента на умствена назадничавост. "
 Кой има право на пожизнена оценка в ТЕЛК? Кой има право на пожизнена оценка в ТЕЛК?
Новите правила в Наредбата за здравна експертиза, с които се вкарват доживотен период на оценката за нетрудоспособност за доста необр...

Според тях е било належащо генетичните положения да бъдат разграничени на такива с умствена и без умствена назадничавост и първите да имат право на непозната помощ пожизнено.

" В този тип на наредбата вие още веднъж осигурявате опция и причина ТЕЛК комисиите да ощетяват хората с ментални увреждания от наложителната и нужна непозната помощ, да демонстрират субективна преценка и да продължава да е налице корупцията, както и обжалванията от страна на родители и фондация „ Живот със Синдром на Даун “ да не престават. ", обръщат се те в свое писмо, адресирано до Министерство на опазване на здравето, на Република България и Комисията по опазване на здравето – Народно заседание с копие до до медиите. 

" Не излиза наяве и какво значи следното: § 8. Лицата, освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК в интервала до влизането в действие на това разпореждане и за които с това разпореждане са избрани по-благоприятни условия за оценка на увреждането, имат право да подадат заявление-декларация за преосвидетелстване отвън случаите по член 56, алинея 1 от Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи (ДВ, бр. 34 от 2010 г.) в двумесечен период от влизането в действие на това разпореждане. ", се показва още в писмото. 

Родителите слагат следните съществени въпроса, свързани с Наредбата:

1. Да се подаде декларация за пожизнено експертно решение на тези, които към този момент имат такива. - Това значи ли още веднъж минаване през ТЕЛК комисия и набиране на набор от документи, което изисква време, средства и спомагателен стрес за децата и фамилиите?
 Омбудсманът желае елементи за доживотния ТЕЛК Омбудсманът желае елементи за доживотния ТЕЛК
Диана Ковачева изпрати писмо до здравния министър доктор Стойчо Кацаров, в което изиска надлежна информация по отношение на признатите от Минис...

2. В случая за диагнозата синдром на Даун смяната в наредбата е за пожизнено ТЕЛК решение и минимални 50% за съществена диагноза /което е разликата в предходното разпореждане в което децата след 3г със синдром на Даун получаваха 30% за диагнозата/.

3. Да вземем един от случаите в които дете със синдром на Даун и умерена умствена назадничавост преди през януари 2021 е преосвидетелствано и ощетено от ТЕЛК комисия УМБАЛ „ Света Марина “ Варна с 60% без непозната помощ, в резултат на което след обжалване в НЕЛК 3 месеца по-късно през април 2021г корекцията с 80% с ЧП. Какво следва в този момент? След още 3 месеца през юли би трябвало ли да подаде декларация за промяна на % и отминалостта? Моля, обяснете реда по който би следвало ние родителите да постъпим, тъй като не е ясно.

Освен това от Фондацията сигнализират, че " срокът за подаване на заявления, който сте дали е 2 месеца, само че от РЗИ в разнообразни градове чиновниците некадърно връщат родителите и се изричат, че " нямало такива промени, тъй като сме нямали държавно управление " и се държат неуважително с родителите. "

Всяко едно вървене до РЗИ, както и периодически преосвидетелствания и обжалвания костват доста старания и ангажимент за родител на дете със специфични потребности, припомнят родителите.

На въпрос от тяхна страна особено към служителката от РЗИ Варна, която приема документи, по кое време ще има заповед, по кое време ще стартира работа по към този момент признатата и обнародвана в държавен вестник разпоредба е отговорено: " Ще разберете, когато спрем да връщаме родители. "
 Кацаров: До дни стартира издаването на доживотен ТЕЛК на хората с необратими болести Кацаров: До дни стартира издаването на доживотен ТЕЛК на хората с необратими болести
До дни хората с необратими болести ще могат да получат доживотен ТЕЛК. С това се поставя завършек на един проблем, действителен от 15 годин...

От Фондация " Живот със Синдром на Даун " разчитат, че  ще се съобразят с техните оферти, в качеството на лица, които са директно наранени от казуса. От организацията напомнят, че " в продължение на 1 година избягвате поканата за среща от наша страна, като тя е към момента годна за градивни промени при положение, че желаете да чуете нуждата от качествена смяна. "

Текста на Наредбата може да видите
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР