Родители на ученици от Средно училище Христо Ботев във Враца

...
Родители на ученици от Средно училище Христо Ботев във Враца
Коментари Харесай

Родители на протест във Враца - орязват профилираните паралелки в училищата

Родители на възпитаници от Средно учебно заведение " Христо Ботев " във Враца излязоха на митинг пред постройката на регионалната администрация. Родители стачкува против подготвяния план за държавен план-прием за образователната 2018/2019 година.
Протестът им е подсилен и от учители от просветителното заведение, заяви Българска телеграфна агенция.

Организатори на митинга са родители, образували предприемчив комитет. Към него обаче се включил и Общественият съвет на междинното учебно заведение.

Според недоволстващите подготвяният план-прием за учебните заведения в община Враца планува понижаване на профилираните паралелки и увеличение на паралелките в професионалните гимназии . Специално за СУ " Христо Ботев " е планувано от три профилирани паралелки да остане единствено една. Към момента в учебното заведение има профилирана паралелка по биология, география и история. След измененията в заведението ще остане единствено една такава паралелка , като още не е взето решение какъв ще бъде нейният профил.

 Снимка 336413
Източник:

Протестиращите се срещната с регионалния шеф на града Малина Николова, като на срещата участваха и началникът на Регионалното ръководство на образованието Галина Евденова, заместник-кметът на община Враца Петя Долапчиева и представители на работодателски организации.

В хода на срещата родителите поясниха, че новият проект за банкет нарушава конституционните права на техните деца и предрешава техния избор за това какво и къде да учат. Те изрично се застъпиха за профилираното образование в учебното заведение, в което учат децата им. Те акцентираха още, че планът е плод на еднолично решение и не е предшестван от публично разискване.

 Увеличават професионалните паралелки за средношколци от следващата година
Увеличават професионалните паралелки за средношколци от следващата година

Понякога техниците получават по-високи заплати от висшистите, призна Вълчев

От своя страна регионалният шеф напомни, че единствено за последните няколко години учениците в регионалния град и цялата област са намалели с близо 1 000 възпитаници и към 45 паралелки . По думите на Николова би трябвало да се търси баланс сред профилираното и професионално образование в отрицателната демографска наклонност.

" Държавният план-прием следва да бъде дефинитивно финализиран на 30 март. Към момента, кметът на Община Враца е съгласувал Държавния план-прием, като е разписал в предлагането си по 4 паралелки в двете профилирани гимназии, по 4 паралелки в Професионалната техническа гимназия и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, две паралелки в ПГ " Димитраки Хаджитошин " и по една паралелка в петте междинни учебни заведения в града. Това систематизиране изравнява изискванията и дава късмет на всички образователни заведения да осъществят банкет след 7-ми клас ", акцентира Николова.

Евденова разяснява, че съгласно закона за предучилищното и учебно обучение държавният план-прием наложително би трябвало да се съобрази със поръчките на локалния бизнес за нуждата на професионални фрагменти.
Долапчиева пък съобщи, че план-приемът в учебните заведения не е еднолично решение, а се следва държавната политика в междинното обучение, които предвиждала този баланс , както и усилване на професионалното образование и прекъсване на процеса на усъвършенстване на учебната мрежа.

Родителите обаче обявиха, че няма да се примирят и ще продължат с мирните си протестни дейности.

Предстои координиране на Държавния план-прием в Постоянната комисия по претовареност към Областния съвет за развиване на област Враца на 8 февруари. План-приемът ще се одобри най-късно до 30 март, изясни Евденова.

 Снимка 336415
Източник:

 Учениците всеобщо избират професионалното обучение
Учениците всеобщо избират професионалното обучение

За 62% от учениците то е първи избор при кандидатстване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР