Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното

...
Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното
Коментари Харесай

Родители искат промяна на матурата по математика след седми клас

Родители на седмокласници показват несъгласието си с формата на Националното външно оценяване (НВО) по математика за седми клас . В онлайн петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев те желаят смяна на формата на НВО. Предлага се обединение на двете елементи и различен вид - понижаване на броя на дилемите в първата част за сметка на втората част от изпита .

Писмо със същия текст е импортирано и в МОН на 15 януари, оповестиха от родителската самодейност, представена от Българска телеграфна агенция.

" Сегашният метод на осъществяване на НВО по математика планува делене на две елементи, като в първата част се чака решение на 20 задания за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задания за 90 минути . Времето за работа в първи модул е извънредно незадоволително за по-голямата част от учениците . Това предпоставя тяхното ощетяване, тъй като не регистрира когнитивните им и психически особености и понижава прецизността при оценяването на познанията ", се декларира в петицията.

Родителите допълват, че НВО би трябвало да е инспекция на първо място на уменията за мислене и знанията , добити в целия прогимназиален стадий. Според тях незадоволителното време за обзор или корекция ще показа добре най-вече по-бързите и приспособими възпитаници, за сметка на тези, които въпреки и с задоволително познания, работят по-бавно. " Не намираме рационални причини за актуалното систематизиране на дилемите по математика в два модула " , декларират от родителската самодейност.

В петицията се отбелязва, че за разлика от математиката, НВО по Български език и литература /БЕЛ/ е система от два радикално разнообразни изпита - инспекция на компетентности по БЕЛ и инспекция на езикови и писмени умения в построяването на текст - преразказ по непознато произведение. " Разделянето на НВО по математика на два модула единствено за уеднаквяване на формата при двете образователни дисциплини е незаслужено към децата " , декларират родителите.-->

Те оферират да бъде разисквана смяна на формата на НВО по математика още за актуалната образователна година. " Сливането на двете елементи на НВО по математика заслужено би равнопоставило двете категории на оценяване - тази на знанието и тази на умеенето да се представиш и да работиш бързо напрегнат " , се показва в петицията. Родителите оферират и различен вид за смяна - понижаване на броя на дилемите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задания с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задания с възходяща трудност във втора част за 90 минути) .

Според тях по този метод ще бъдат реализирани оптимално задачите на НВО , според наредбата от 1 септември 2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците. " В настоящия формат на НВО по математика оценката на знанието е на назад във времето, а по-голяма тежест се дава на бързината и представянето ", считат уредниците на петицията.

Според родителите, инициирали петицията, препоръчаните два разновидността за смяна на изпитния формат по математика ще обезпечат на учениците задоволително време за обсъждане, решение и инспекция на дилемите , което ще им даде опция да покажат в оптималната степен знанията си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР