Родители на недоносени деца сигнализират за липса на лекарства за

...
Родители на недоносени деца сигнализират за липса на лекарства за
Коментари Харесай

Родители алармират: Има недостиг на лекарства за недоносените бебета

Родители на недоносени деца алармират за липса на медикаменти за деца с дихателни проблеми, употребявани и за Коронавирус лекуване.

От Министерството на здравеопазването обаче отхвърлят да има дефицит. Изпълнителната организация по медикаментите също не удостоверяват. Според тях потреблението на лекарствените артикули е доста нараснало и по тази причина снабдяването може да бъде е затруднено.

Преди 5 години детето на Илияна се ражда прибързано и тежи по-малко от 1500 грама. Още тогава ѝ се постанова да го лекува с „ Вентолин “ и „ Пулмикорт “. Преди месец и половина синът ѝ още веднъж има потребност от двата медикамента, само че се оказва, че те липсват в аптеките, оповестява БТВ.

„ След като мъжът ми обиколи цяла София, успяхме да намерим няколко блистера „ Пулмикорт “. Това беше преди месец и половина. От тогава в аптечната мрежа няма „ Пулмикорт “, няма „ Вентолин “, споделя дамата.

По думите на детския пулмолог доктор Милена Янкова това принуждава родителите да ги внасят от Турция и Гърция:

„ Няма сурогат нито опция, нито на „ Вентолин “-а, нито на „ Пулмикорт “-а на българския пазар. Обяснението е, че най-малко от компанията, че „ Вентолин “-а, който постъпва в България – отива непосредствено в лечебните заведения за лекуване на Коронавирус пациенти.

Като причина за неналичието притежатели на аптеки показват паралелният експорт. „ Те костват по-скъпо, в сравнение с в България и това генерира интерес избрани субекти, които ги изнасят и печелят от това “, изясни Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

От фондация „ Нашите недоносени деца “` са потърсили подпомагане от Министерството на здравеопазването. „ Децата, които не съумяват да доближат до този медикамент, с цел да бъде прибавен в домашното им лекуване, стигат по неотложност в здравно заведение. За нас остава въпросът по какъв начин Министерството на здравеопазването възнамерява доставките “, съобщи Маргарита Габровска.

От ведомството отхвърлят да има дефицит на „ Пулмикорт “. А доставките на „ Вентолин “ са краткотрайно спрени, само че се чака да бъдат възобновени през февруари. Твърдят, че има налични количества.

Все отново признават, че в последните седмици използването им се е повишила. Така пред родителите като Илияна остава опцията да внасят медикаментите, с цел да оказват помощ на децата си.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР