Родители на децата от 6-и клас в училище Душо Хаджидеков

...
Родители на децата от 6-и клас в училище Душо Хаджидеков
Коментари Харесай

Двойка по математика - последната капка, отнела живота на 13-годишното момче

Родители на децата от 6-и клас в учебно заведение „ Душо Хаджидеков ” са провели среща с шефа на учебното заведение и са поискали преподавателката по математика да бъде заменена, оповестява В противоположен случай огромна част от тях са декларирали, че ще откажат да пускат децата си в час по математика. Това се случва часове, след ужасяващата вест, че 13-годишно момче от 6 Б клас е поставило завършек на живота си.
Трагедията се разигра през вчерашния ден следобяд. Въпреки че разполагаше с информация, медията не разгласява нищо, преди  учениците в класа на момчето да бъдат известени по подобаващ и щадящ за душeвността им метод за случилото се.
Фаталното решение е било взето от 13-годишния възпитаник, откакто е получил слаба оценка в час по математика. Момчето имало пропуснати няколко домашни и преподавателката го предизвестила, че в случай че не ги показа в границите на една седмица, ще му написа двойка. Вчера по време на втория час, който е математика, тя проверила тетрадката с домашните и открила, че две липсват.  За следващ път му се скарала и му писала двойка. След края тутакси ученикът споделил, че си е не запомнил учебника и ще отиде до у дома, с цел да го вземе. Повече не се върнал. Два часа по-късно майка му го разкрила мъртъв.



Разбира се, получената двойка не е причина за съдбовното решение. Но евентуално е било последната капка.

Според близки на фамилията, родителите не са били мъчително амбициозни и не притискали момчето с високи условия. Момчето не е било новобранец и имало много другари в учебно заведение. Той самият бил извънредно възпитано, положително и усърдно дете, с изявен интерес към математиката. Както съвсем всички деца в класа  ходел на частни уроци по математика и както множеството имал проблеми с този предмет. Родители на деца от класа споделят, че децата полагали неимоверни старания, с цел да задоволят критериите на преподавателката, само че единствено единици успявали. „ Всички вървят на частни уроци, непрекъснато се вземат решение задания, в това число и през ваканциите. Но в часовете по математика не получават нито нужната подготовка, нито съответно отношение ”, разяснява родител.

Други считат, че материалът, който се преподава в учебно заведение, е голям, трудносмилаем, а условията към децата са доста повишени. „ Те учат на процедура непрекъснато, като незабавно след учебно заведение потеглят по частни уроци и на процедура всички вървят на частни уроци по всичко. Няма събота, няма неделя. Това са деца с неукрепнаха физика и душeвност. Те имат потребност от отмора, от игри, от против с други деца. Вместо това по през целия ден учат. И това е резултатът ”, безапелационен е бащата на една от съученичките на момчето.

Друг признава, че до момента не са подхванали ограничения, защото се страхували, че всичко ще се стовари върху децата. След самоубийството на шестокласника обаче някои от родителите са безапелационни, че нещата към този момент са „ на живот и гибел ” и издевателствата би трябвало да спрат.

„ Не считаме да се бъркаме в кадровата политика на учебното заведение, само че избирам да преместя детето си в някое не толкоз  престижно учебно заведение, вместо всеки ден да го адресирам с смут и да се опасявам за него ”, декларира майка на шестокласничка.

Днес родителите са провели среща с шефа на улището и с психолози от Регионалното ръководство на МОН и са настояли за незабавни ограничения. 

Всички празници по случай края на образователната година в " Душо Хаджидеков " са анулирани. 

За страдание това е вторият случай в границите на месец със самоубийство на пловдивски възпитаник. В края на април възпитаник от пловдивска езикова гимназия бе открит мъртъв пред дома си в Панагюрище. В кръвта му не са открити нито алкохол, нито опиати. Аутопсията демонстрира, че самичък е поставил завършек на живота си. Момчето не е имало доста другари, бил затворен и мъчно контактувал. Затова и от време на време бил обект на насмешки. Това обаче очевидно не е регистрирано нито от учителите, нито от учебните психолози.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР