Родители на деца със Спинална мускулна атрофия ще съдят държавата

...
Родители на деца със Спинална мускулна атрофия ще съдят държавата
Коментари Харесай

Родители на болни деца ще съдят България в Страсбург заради недостъпно лечение

Родители на деца със Спинална мускулна недоразвитост ще съдят страната в Европейския съд по правата на индивида поради недостъпно лекуване. 
 През февруари у нас ще стартира лекуването на спинална мускулна недоразвитост, дават обещание от Министерство на здравеопазването
Те оповестиха решението си, малко откакто от здравното министерство оповестиха, че започват процедура за включване на Спиналната мускулна недоразвитост в листата на редките болести като стъпка към това лекуването с Nusinersen да се покрива от Здравната каса. 

Оттам допълниха, че сега тече и подготовката на експерти и в средата на февруари ще имат подготвеност лекуването да бъде осъществено и у нас. 

Родителите на заболели деца обаче оповестиха реакцията за закъсняла, като показаха, че водят борбата за включването на болестта в листата с редки заболявания през последните три години. 

Те са решили още да пращат всеки ден имейли до Министерството на здравеопазването с въпроса " Министър Ананиев, спите ли добре? ".

Родителите приканиха към самодейността да се включи и обществото. 

Решението на Министерство на здравеопазването пристигна на фона на проблемите с лекуването на 9-годишния Стефан. 

Детето беше изпратено за лекуване с медикамента в Румъния след утвърждение от Фонда за лекуване на деца в чужбина. Лечението му обаче беше отказано в румънската клиника. 

За лекуването на детето имаше публикуван формуляр S2, с който се подсигурява, че Здравната каса ще заплати лекуването. Според болничното заведение лекуването коства 1 360 449,76 леи. Българската страна пък има разполагаем 18 месеца, с цел да върне тези пари.

От румънската болница обясниха, че могат да одобряват детето като частен пациент, само че не и с формуляр S2.

След отхвърли пациентски организации и здравните управляващи си размениха обвинявания, а на фона на публичния напън се стигна и до решението да се създадат стъпки за това лекуването да се заплаща от НЗОК. 

В същото време стана ясно, че Стефан бъде изпратен за лекуване в Румъния като частен пациент с пари от Фонда за лекуване на деца.

Решението за това би трябвало да бъде гласувано до дни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР