Родители на деца с епилепсия с иск към Здравното министерство

...
Родители на деца с епилепсия с иск към Здравното министерство
Коментари Харесай

Заради дискриминация: Родители на деца с епилепсия с иск към Здравното министерство

Родители на деца с епилепсия с иск към Здравното министерство поради дискриминация. Причината е, че някои от медикаментите за лекуване на заболяването се покриват от Здравната каса, единствено до момента в който пациентите навършат пълноправие.
Прочетете още
Борбата за хората с епилепсия е на няколко фронта. От една страна, пациентите би трябвало да открият изчезнали в аптечната мрежа лекарства. От друга - да платят от джоба си за медикаментите, които ги има, само че към този момент не се покриват от НЗОК. Именно възрастта, а не положението, се оказва определяща за това дали страната ще покрива разноските за лекуване на заболяването.

Внесеният иск е за дискриминация по възраст на пациентите с тежки епилепсии. От Асоциацията на родителите на деца със болестта съдят ведомството, а не Касата, с обяснението, че министерството е това, което дефинира здравните политики в страната.

Силвия Арсенова е била на 10 години, когато ѝ сложили диагноза „ епилепсия ”. Сега е на 52. „ До 18-годишна възраст съм пила медикаменти, които се покриваха от НЗОК, по-късно се изведоха от Здравната каса. Започнах приема на други лекарства, които беше много мъчно организмът ми да приеме ”, изяснява тя.

Така за пациенти като Силвия няма опция, с изключение на да заделят част от фамилния бюджет, с цел да продължат лекуването си. Често обаче разноските за медикаментите излизат още „ по-солено ”. Защото в аптечната мрежа у нас ги няма и би трябвало да се купуват от чужбина, споделят пациентите.

„ В една европейска страна е 150 лв. на кутийка, а в друга - 250 лева Разликата от 100 лв. кой я покрива?! ”, пита Силвия.

„ Лекарите ги изписват и ние тръгваме с куфарите. Става извънредно тежко, тъй като би трябвало да имаме рецепта от доктор от съответната страна. Това означава да заплатиш на този доктор, да получиш съответната рецепта и да започнеш да се лекуваш ”, изяснява Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

За NOVA от Здравното министерство обявиха, че през предходната година до тях да постъпвали единични сигнали за изчезнали лекарства. Не стана ясно обаче дали ще подхващат дейности, с цел да облекчат финансово пациентите с епилепсия и откакто навършат пълноправие. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР