Родители на деца с епилепсия осигуряват лекарствата им от чужбина

...
Родители на деца с епилепсия осигуряват лекарствата им от чужбина
Коментари Харесай

Родители на деца с епилепсия купуват лекарствата им от чужбина

Родители на деца с епилепсия обезпечават медикаментите им от чужбина 16 станаха изчезналите медикаменти за деца с епилепсия у нас , осведоми Дарик ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. В момента родителите, чийто деца имат потребност от изчезналите у нас лекарства, са принудени да ги търсят в чужбина за своя сметка.

 
Другият проблем, който Събева посочи, е, че н ово лекарство за неврологичното заболяване в България не се е появявало в последните 10 години . От организацията показват като голямо тестване и стигмата, с която към момента нашите деца с епилепсия се сблъскват.
 
" Листата на изчезващите лекарства се усилва и в това време, като не влизат нови лекарства в България, естествено, че лекуването за някои тежки епилепсии и за някои синдроми още веднъж е некачествено съгласно мен. Нашата търговия продължава, дори сме я развили доста добре, намерили сме аптеки, които могат да ни ги изпращат към този момент медикаменти, с цел да не пътуваме в чужбина. Дори в Швейцария към този момент има аптека, която може да ни достави и то на доста прилични цени. Парите са за сметка на фамилиите. Няма по какъв начин да ни се помогне по различен метод, а и ние няма да си оставим децата в положение, в което те да не получат медикамент, който им поддържа живота ", уточни Събева.

 епилепсия медикаменти ThinkStock/Getty Images-->
По думите й измежду н ай-големите провокации за децата с епилепсия остават медикаментите и приемането на тези деца : " Стигмата остава, за жалост! Наскоро отново имах диалог с родител, който сподели, че не одобряват детето му в детска градина, тъй като сестрата не желае да дава медикаментите. Не знам до каква степен се стигна, имаше разпоредба в министерството на опазването на здравето, която не позволяваше на медицинските сестри да слагат инжекция, да подават медикаменти, тъй като това е работа на лекарите. Мисля, че тя си остана непроменена ".
 
" Не се мисли сложно за нещата да се трансформират, а тръгваме на парче, само че едно парче може да бъде препънато, тъй като доста други не са изменени ", изрази страдание Веска Събева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР