Родители на деца, които не са приети в детски градини

...
Родители на деца, които не са приети в детски градини
Коментари Харесай

Тодор Чобанов: България е чувствително над нормата за обхват на деца в детски градини

Родители на деца, които не са признати в детски градини и ясли, готвят митинг пред Министерския съвет. Това стана ясно от думите на една от майките - Ива Йосифова в ефира на „ Важното, казано на глас “ по bTV Радио.

Родители се събраха през вчерашния ден на митинг пред Столичната община. Те упорстват локалната власт да откри решение на дългогодишния проблем с неналичието тук-там в детските заведения. Протестиращите оферират няколко разновидността, измежду които са стремително строителство на нови детски градини и парични обезщетения под формата на ваучери за некласираните деца.
Родители на митинг в София: Настояват за стремително строителство на детски градини По техни калкулации тази година не са признати 8000 деца или 42% от кандидатстващите
В ефира на bTV Радио Йосифова сподели, че се усещат излъгани. Причината по думите ѝ е, че по време на срещата е останало впечателние, че ваучерите са добре признати и липсва единствено решение на държавно равнище. Идеята на ваучерите е да се употребяват в частна детска градина или различно детско заведение. „ Бяхме много сюрпризирани, когато след срещата видяхме в медиите, че това не е позицията на господин Тодор Чобанов. Почувствахме се подведени “, разяснява още Йосифова.

Your browser does not support the audio element.

От своя страна Чобанов сподели, че концепцията за ваучери е остаряла и нееднократно е била повдигана от родители, само че тя изисква законодателни промени. „ Друг въпрос е дали частните детски градини имат потенциал да одобряват останалите деца, уверени сме, че няма свободни места “, посочи зам.-кметът и добави: „ Дори да имаше ваучери, нямаше къде да отидат тези деца “.
Фандъкова: В момента строим 10 нови детски градини Столичният кмет ревизира по какъв начин вървят довършителните ремонтни действия на новата постройка в регион "Нови Искър "
Чобанов изясни, че има стратегия „ Родители в претовареност “ и прикани родителите да аплайват по нея. Той беше безапелационен, че няма европейска страна, в която моделът с ваучерите да е проработил.

Зам.-кметът по образованието изясни, че има общоевропейска политика, като нормата е 33% обсег за деца до 3-годишна възраст и 90% обсег за децата сред 3 и 6-годишна възраст. По думите на Чобанов България е сензитивно над нормата, която е заложена в Европейския съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР