Роденият във Варна доказан експерт д-р Ива Панева е автор

...
Роденият във Варна доказан експерт д-р Ива Панева е автор
Коментари Харесай

Варненка издаде книга Театърът като терапия

Роденият във Варна потвърден специалист доктор Ива Панева е създател на книгата " Театърът като терапия “. Трудът е самобитен справочник в областта на различни лечебни подходи, със специфичен фокус върху потреблението на Театъра като лечебен способ за работа с деца и юноши, научи Varna24.bg .

В последните 10 години, доктор Панева, детско-юношески психолог, създател и режисьор, изследва и на практика ползва методът драма терапия и лечебния резултат на театралното изкуство върху разнообразни групи като: деца и юноши с аутизъм, етнически малцинства, двуезични и многоезични деца и юноши, рисково поведенчески и нападателни прояви, хиперактивност, дислексия и други характерни разновидности. Другият проучвателен фокус на доктор Ива Панева е залагане на лечебни и просветителни детайли в авторските й спектакли, в които както в текста, по този начин и в режисурата се следи за пробутване на обществено и прочувствено значими тематики за детско-юношеската възраст. Д-р Ива Панева има вяра, че театралните подходи имат способността да влияят на подрастващите, тъй като те съвместяват прочувствените и когнитивни им потребности на актуалните кинестетични и цифровизирани младежи.

Книгата " Театърът като терапия “ наблюдава наличната литература за драма терапия в глава 1 " Теоретична рамка на драма лечението като активен лечебен способ “, в глава 2: " Терапевтични Техники употребявани от действенитe способи “, а в глава 3 показва на практика образци за налични техники и излага съществени правила на авторската си методика Театрален Терапевтичен Метод (ТТМ), която е обвързвана с работа със характерни обществени обособени възрастови групи и употребява средствата на драма лечението и театралното зрелище като метод за отработване и преодоляване  на избрана тема/проблем.

Книгата е издадена през 2023 година в град Варна от Сдружение " Наш свят “, с помощта на план " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации `22 ", финансиран от Национален Фонд Култура. До този миг, книгата е показана в дребни обитаеми места в област Варна, а през 2024 година следва разпространяването на книгата в цяла България, както и последващи книги, част от същата поредност: Театърът като терапия за деца и юноши с аутизъм, Театърът като терапия за деца и юноши от етническите малцинства, Театърът като терапия – предварителна защита на асоциално държание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР