Роденият в Одеса доктор Алекс Мороз, директор на една от

...
Роденият в Одеса доктор Алекс Мороз, директор на една от
Коментари Харесай

Цената на войната: Украински лекар в САЩ обучава свои сънародници как да третират ампутации и да поставят протези

Роденият в Одеса лекар Алекс Мороз, шеф на една от стратегиите за престояване на лекари в университетската болница Лангон,обучава свои украински сътрудници на най-съвременните технологии на отнасяне на ампутации и слагане на протези, съобщи Voice of America (VOA).

„ Израснах тук, след това се реалокирах тук в Съединени американски щати и получих образованието си и станах американец. Но както се оказа, в никакъв случай не съм напускал родината си “, разяснява той.

През 2023 година, той стартира да образова украински медици на слагане на протези и рехабилитация при загуба на крака. Двуседмичната стратегия също по този начин включва комлексни фрактури, защото в актуалните спорове има доста политравми, в това число със загуба на крака.

Програмата се финансира от американски неправителствени организации . Целта е да притегли украински медици от Украйна в Ню Йорк, където да ги образова и да употребяват наученото назад в родината си.

Д-р Валентина Савич е измежду трите участници в този кръг от образование. „ Всички медицински експерти се учат по какъв начин да работят с протези, растяща потребност в Украйна. Има доста фрактури, разнообразни типове контузии, каквито не съм виждала преди в практиката си. Искам да придобия някакъв опит с това и да схвана по какъв начин се работи с тях “, показва лекарката.

По думите ѝ, образованието ѝ отворило очите по какъв начин да се грижи за бойци и пациенти, наранени и потърпевши от съветската инвазия в Украйна.



За тези две седмици, медиците научават освен за най-съвременната биотехнология с протезите , само че също по този начин получават познания по какъв начин да се оказват помощ на ранените да се оправят с психическите вреди поради сходни тежки контузии.

„ Това е скъп опит за мен, тъй като работя пациент, получил ампутации по време на войната . Не съм го научила това в университета “, акцентира още доктор Савич.

Както Савич, по този начин и Мороз, макар че живеят от двете страни на океана, имат вяра, че ще настъпят по-добри за Украйна, а програмата е един от доста способи за възобновяване на страната.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР