Родената в Австрия физичка Лиза Майтнер публикува своето откритие -

...
Родената в Австрия физичка Лиза Майтнер публикува своето откритие -
Коментари Харесай

11 февруари 1939 г. - Ядрото на урана може да бъде разцепено

Родената в Австрия физичка Лиза Майтнер разгласява своето изобретение - ядрото на урана може да бъде разцепено. По-късно нобеловият съвет ще пренебрегне това нейно достижение.

Майтнер е отличен образец за отношението на научните среди към жените–изследователи, изключително когато става дума за връчването на влиятелни награди. Политическият климат в нацистка Германия в допълнение способства за нейната слаба известност. Фактът, че е от еврейски генезис, я принуждава да избяга от страната, с цел да оцелее. Това обаче я лишава от опцията да издава научни материали дружно със своите сътрудници.

Чистата научна злоба пък изиграва роля при определянето на това кой действително е съдействал за разцепването на атома – изобретение, което след това довежда до основаването на атомната бомба и нуклеарната енергетика.

Алберт Айнщайн обаче признава нейния принос и даже я назовава „ нашата Мария Кюри “.

През 1944 година нейният сътрудник Ото Хан получава Нобелова премия за химия за откритието за нуклеарния разпад на тежките ядра. По мнението на доста учени тази премия е заслужавала и Лиза Майтнер. Има доста спекулации по въпроса за какво Майтнер не получава премията. Едно от тях е еврейският ѝ генезис, а друго, че един от членовете на комитета е бил Зигбан, който е имал негативно отношение към нея. През 1949 година получава премията " Макс Планк " и става шведски жител, а през 1966 година ѝ е присъдена премията „ Енрико Ферми “.

В 1960 година Лиза Майтнер се мести в Кеймбридж, Англия, където умира през 1968 единствено няколко дни преди да навърши 90 години. Надгробната плоча поставя нейният племенник Ото Робърт Фриш, на нея написа: „ Лиза Майтнер, физик, който в никакъв случай не загуби своята човечност “.

Елемент 109 майтнерий в таблицата на Менделеев е наименуван на нейно име. На нейно име е учредена и научноизследователска стипендия за разработки в региона на атомната физика.

 

Obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР