Родена е на 09.06. 1977 г. в град Пловдив, България.

...
Родена е на 09.06. 1977 г. в град Пловдив, България.
Коментари Харесай

Млади български художници - Мариана Калъчева

Родена е на 09.06. 1977 година в град Пловдив, България. 2003г. – Завършва Магистърска степен по компетентност „ Педагогика на образованието по изобразително изкуство ”- Графика в АМТИИ, гр. Пловдив при доцент Владимир Генадиев и проф. Бисер Дамянов. Дебютира през 1998 година с галерия рисунки, направени с мастило и суха четка върху хартия. Следващите и участия в региона на графиката и дават време да се концентрира върху живописта. От 2005 година Мариана Калъчева работи като художник.

 С течение на годините, през които живее и работи в България, а напоследък и в Южна Франция, Калъчева е намерила салдото сред фигуралния и доверчив жанр в своите картини.В с наива изразните и средства са стилизирани и опростени, само че динамичността на обектите и дълбочина на цвета ускоряват радостните и зрелищни форми в картините. Блестящо розово и лилаво, тюркоаз, съвсем неоново зелено, топло оранжево и наситено алено покачват магията и насладата в поразителните композиции от дребни герои, които живеят в един успореден свят. Талантливата художничка постоянно черпи ентусиазъм от пътуванията си из Европа. Комбинацията сред българската и гръцка национални палитри, орнаментите на ислямски претекстове в Турция, локалния нюанс на Барселона и Гауди, испанските бикове, австрийски жанр ар нуво и сецесион, на спокойствието на френския Прованс я зарежда с нови хрумвания и друг взор към света.

 Член на Асоциацията на художниците в Пловдив и Съюза на българските художници. Нейни картини са владеене на частни сбирки в България, Русия, Сърбия, Германия, Австрия, Франция, Белгия, Турция, Италия, Англия, Бразилия, Съединени американски щати.

Инфо: www.kalacheva.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР