Роден в Саутхемптън в семейството на индийци, емигрирали на Острова,

...
Роден в Саутхемптън в семейството на индийци, емигрирали на Острова,
Коментари Харесай

Той ли ще бъде новият премиер на Великобритания


Роден в Саутхемптън в фамилията на индийци, емигрирали на Острова , Риши Сунак е на 42 години. Завършил е Станфорд. Преди да влезе в политиката, той гради сполучлива кариера в Лондонското сити като капиталов управител. През 2009 година се омъжва в Индия за Акшата Мърти.

Политическият му дебют е през 2014, когато е определен за член на английския парламент, а през 2016 е измежду най-големите последователи на Брекзит .

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

Три години по-късно Сунак измежду най-приближените на Борис Джонсън и работи интензивно в акцията му за лидерския пост в Консервативната партия. След като Джонсън стана министър председател, той бе назначен за основен секретар на Министерството на финансите. През 2020 година става канцлер на държавната хазна с сан на финансов министър.
 

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

През 2021 в разгара на пандемията, Риши Сунак разгласи, че отхвърля да носи маска в препълнена Камарата на общините. Той също по този начин моли към британците " да стартират да ядат повече, с цел да оказват помощ на стопанската система " да си проправи път от историческия спад, провокиран от коронавирусната рецесия.
 

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

Сега Риши Сунак завоюва втория кръг от гласуването за избор на правоприемник на Борис Джонсън . Остават петима претенденти, откакто основният прокурор Суела Брейвърман отпадна при гласуването в четвъртък.

Сунак завоюва 101 гласа, Пени Мордаунт го следва с 83 гласа, а Лиз Тръс остана трета с 64 гласа. Следващият кръг от гласуването, при който отпада претендентът с минимум гласове, ще се организира в понеделник.
 

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

В същото време оттеглящият се английски министър-председател Борис Джонсън прикани претендентите, които отпадат от конкуренцията за неговия правоприемник, да поддържат всеки претендент, друг от някогашния финансов министър Риши Сунак, заяви „ Times “.

Ток е провел диалози с неуспелите претенденти и е дал ясно да се разбере, че Сунак не би трябвало да става министър-председател . Изданието отбелязва, че Сунак е един от първите, които напуснаха кабинета на Джонсън, с което сложи началото на неговото раздробяване .
 

 Риши Сунак Guliver/Getty Images

" Целият екип на министър-председателя на Даунинг стрийт ненавижда Риши. Това е персонално. Това е яд... Те считат, че той е възнамерявал това от месеци ", споделя източник пред изданието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР