Роден в Пловдив, израсъл в София, изучил се и направил

Роден в Пловдив, израсъл в София, изучил се и направил ...

БГ бактерия прави Кирил Петков милионер, жена му го вкарва в...


Роден в Пловдив, израсъл в София, изучил се и направил кариера в Канада. Обикновен космополит, при това успял. Но решил да се върне в България и да се опита да я промени. Това е накратко историята на Кирил Петков, бившия служебен министър на икономиката и настоящ лидер на най-новата политическа формация "Продължаваме промяната". Спряган за новия месия, в който се захласват разочарованите българи, особено дамите.

Доскоро Петков беше далеч по-малко известен на широката публика у нас от жена си Линда. Съпругата му, с която са заедно от 22 г. и имат три дъщери, стана звезда в родното готварско риалити "Мастършеф". Стройната блондинка впечатли журито с безглутенова здравословна версия на торта "Гараш". Вкъщи я прави често, защото всички страдат от глутенова непоносимост. Затова здравословното хранене е култ за семейството на Кирил. Може би и заради него той подхваща бизнес, който го прави милионер.Създавапървия пробиотик за вегетарианци, станал хит отвъд океана. Продуктът е базиран на българския щам на Лактобацилус булгарикус, прочутата бактерия, с която се прави киселото мляко. Екипът на Петков обаче я извлича от кокиче и я култивира в морковен сок. Тестове в Харвард доказват, че създадениятПроВиотикмори безотказноболестотворни бактерии. Освен това помага при отслабване, за здрави нокти, коса и гладка кожа.Таблетките чудо се произвеждат от българската фирма за иновативни биопродукти, създадена от Петков и негови съдружници. Харчат се с голямуспех по целия свят. При това държат висока цена от 40 долара за флакон. Тв иконата Опра Уинфри слага ПроВиотикв топ 20 на продуктите, които ползва.

Голям фен му е и световният номер 1 в тениса Новак Джокович, както и още куп знаменитости

Петков твърди, че винаги е бил убеден, че България може да се превърне в успяла и просперираща държава. Стига да случи на управници, които искат и знаят как да сложат юзди на корупцията.

Затова по време на миналото лято на протестите редовно е на жълтите павета с плакат в ръка. Така стига и до подбрания от президента Румен Радев служебен кабинет. Решителният тласък към политиката обаче му дава съпругата. "Каза ми: "Знам, че поемайки по този път, ще игнорираш до голяма степен времето със семейството. Но малко ми омръзна да ви слушам с Асен, докато преподавате харвадските лекции вече 12 години. Какви би било ако? Правете го!".

Кирил Петков е упорит и принципен, както подобава на зодията му Овен. Появява се на бял свят на 17 април 1980 година в Пловдив, но остава тук само първата си година. Родителите му учат в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Запознават се и пламва студентска любов. Заживяват в едно общежитие, а между втората и третата година на следването им се ражда малкият Кирил."Майка ми е учителка по български, а баща ми по биология. И двамата са учили тук, но не са родом от Пловдив. Но аз съм. Инепрекъснато, където и да потрябва да си извадя личната карта, на нея пише град Пловдив.

Имам много приятели, включително и моят кум е от града под тепетата

Много често идвам, много харесвам Пловдив. Винаги е малко по-топло от София, което е хубаво. Тук на пешеходната улица имаш чувството, че хората прекарват повече време заедно. Скоростта, с която се движи трафикът, е с няколко идеи по-бавна от София, което създава едно чувство за по-добър живот тук", сподели Кирил пред "Марица".

Баща му Петко Петков е биолог изследовател, който работи като преподавател. Майка му е учителка по литература, завършила е българска филология в София. Тя е отизвестен род в Дупница. Дъщеря на уважаваните дългогодишни начални учители Райна и Васил Богданови. По майчина линия Петков е племенник на Камен Богданов - хидроинженер, бивш управител на ВиК-Дупница.

Петков често се връща в Пловдив и връзката му с града никога не е била прекъсвана за дълго - нито сега, нито докато още е бил начинаещ бизнесмен. Изпълнява ролята на координатор на фирмата "Юротроникс" в безмитната зона. "Много съм доволен, че от града те изнасят за всички страни в Европа. Това са хора, които знаят езици и си говорят с всяка точка по света.Това е един много хубав модел, който може доста да се репликира", смята Кирил, вдъхновен от предприемаческия дух в града под тепетата.
Детството му обаче преминава в София, където учи в Седма гимназия. Рамо до рамо е с баща си, който е активен природозащитник."С негови кръжочници се бореха за опазването на природата в Пирин, на девствените плажове край морето, както и на застрашените видове. Нямаше как да остана безучастен, нямаше как да не ми предаде „тръпката“ си", ще разказва по-късно днешният политик.Запазване на дюните на плаж Корал от застрояване е една от каузите, които ще отстоява до последно.

Източник: marica.bg