Роден на 22 април 1937 г., Джак Никълсън, който всъщност

...
Роден на 22 април 1937 г., Джак Никълсън, който всъщност
Коментари Харесай

В чест на великия Джак Никълсън - вечни цитати от Полет над кукувиче гнездо

Роден на 22 април 1937 година, Джак Никълсън, който в действителност се споделя Джон, живее съзнателния си живот без татко. Като малко дете той счита, че баба му е майка му, а майка му Джун е по-голямата му сестра. Разбира се, като по-голям схваща истината. След като завърша гимназия Джак отпътува за Калифорния, където стартира работа в анимационното поделение на Metro Goldwyn Mayer.

През 1962 година се дами за Сандра Найт, от която има една щерка – Дженифър Никълсън. През 1968 година двамата се развеждат. Джак има още четири деца: Калеб Джеймс Годар от връзката му със Сюзън Анспач, Хъни Холман от връзката му с датския супермодел Уини Холман, както и Лорейн Никълсън и Рей Никълсън от Ребека Брусар.

Днес звярът на Холивуд става на 80 години!

Големият пробив на артиста е през 1969 година с присъединяване му във „ Волният ездач “ на Денис Хопър, където играе и Питър Фонда. Никълсън е номиниран за „ Оскар “. Репутацията му се удостоверява и с кино лентата през 1970 година „ Five Easy Pieces”, а за присъединяване си още веднъж е номиниран за статуетката.

В седата на 70-те Джак Никълсън се снима във кино лентата на Артър Пен „ По Мисури “, където си партнира с Марлон Брандо. Безспорно идната огромна роля на Джак е в „ Сиянието “, режисиран от Стенли Кубрик.

До края на 80-те артистът играе в доста филми, който постоянно ще останат в историята и домашната ни филмотека.

В началото на 90-те Никълсън се опитва като режисьор в „ The Two Jakes”, а две години по-късно е окуражителен от рецензията за осъществяването си в „ Хофа “.

Новото хилядолетие стартира още веднъж с филм на Шон Пен - „ The Pledge”. Последван е от „ Относно Шмид “ и комедията „ Психаротерапия “ с Адам Сандлър.

Последният приключен план на Джак Никълсън е филмът "Как да схвана " през 2010.



По-рано тази година Джак Никълсън публично постави завършек на кариерата си след 12 номинации и 3 награди Оскар и повече от 70 кино лентата зад тила си.

Джак Никълсън е казвал, че с годините "характерът му се е подобрил ", въпреки и към този момент да не се харесва толкоз на дамите. Той е признавал също, че не харесва непрекъснатото внимание към него и не желае да бъде третиран като "мемориала на Линкълн ".



А какво би трябвало да знаем за "Полет над кукувиче гнездо ":

Американският публицист Кенет Елтън Киси живее в ранните си години в фамилната плантация и израства в много религиозна среда. през 1959 година става доброволец в държавна стратегия за проучване на наркотични средства.

Участва в опити с наркотични субстанции като ЛСД, мескалин и други. Много хора считат, че това го е трансформирало изцяло.

Докато работи като санитар в една психиатрична болница стартира да халюцинира за някакъв индианец, който мете пода. Това става основа на един от най-ярките облици в най-известната му творба „ Полет над кукувиче гнездо “. Със мощното си протестно звучене, тази първа книга на писателя го трансформира в паметна фигура за американската юноша от 60-те години на 20 век.



Книгата споделя за историята на непокорния гамен Рандъл Патрик Макмърфи, вкаран в психиатрична клиника за пречупването му пред разпоредбите на системата.

В лентата по едноименния разказ на Кен Киси, основната роля е поверена на Джак Никълсън. Филмът е огромният победител на 48-та гала по връчване на премиите "Оскар ", като от 9 номинации печели статуетки в петте съществени категории.



Днес ще споделим с вас безконечните цитати от "Полет над кукувиче гнездо ":

"Първата на изток потегли, втората на запад свърна, третата не знам за какво, кукувичето гнездо си избра едничка тя и над него прелетя. "

"На Вик Лъвъл, който ми сподели, че дракони няма, а след това ме заведе в леговищата им. " - това е посвещението в книгата "Полет над кукувиче гнездо ".

"Никой не се оплаква от мъглата. Сега към този момент знам за какво: колкото и да е неприятна, най-малко можеш да се шмугнеш в нея и да си спокоен, че си в сигурност. "

"Те бяха единствено две човешки души, сред които бе прескочила искрата на съчувствието - единствената светлина, облекчаваща и тайнствена, която мъждее от време на време в мрака на отчаянието и болката. "

"За да станеш първокачествен шарлатанин, би трябвало да се научиш да отгатваш какво желае съперникът ти, по какъв начин да го накараш да си намерения, че ще го получи. "

"Този свят принадлежи на мощните. Силният да стане по-силен, като унищожи слабия. "

"Какви ли не кучки съм виждал, но тая води хорото. "

"Сега той приличаше на някакъв остарял часовник, който към този момент не демонстрира времето, само че и не стопира с изкривени стрелки, с заличен циферблат и ръждясала камбанка. Стар ненужен часовник, който просто продължава да си трака и да бие без да отбелязва нищо. "

"Цялата история ще ви се стори прекомерно ужасна, с цел да е действителна, прекомерно страшна, с цел да е истина. "

"Красиво, грубо, восъчнобяло лице, сходно на маска, лице, което не желае нищо. Виждал съм милиони такива. "

"Господи, в каква пропаст от незаинтересованост хлътнахме всички, какъв срам, същински срам! " "Щом изгубиш смеха значи си изгубил опорната си точка. Оставили се някой мъж да го мачка жена, до такава степен че да не се смее, той би трябвало да знае, че е изгубил едно от най-силните си оръжия. И ще стартира да мисли, че тя е по-силна от него. "

"Разкош огромен не желая - мангизи единствено в джо-о-оба, а кой не ме харесва да си откри гро-о-оба. "

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР