Роден е на5 юли1979г. в градМонтана. Започва своята професионална футболна

...
Роден е на5 юли1979г. в градМонтана. Започва своята професионална футболна
Коментари Харесай

От спортните успехи през тежкия път на болестта: Кой е Стилиян Петров?

Роден е на5 юли1979г. в градМонтана. Започва своята професионална футболна кариера вПФК Монтана, в който играе от1995г. до1997г. От1997г. до1999г. играе вЦСКА. В„ А “ групаима 64 мача и 9 гола (45 мача с 3 гола за ЦСКА и 21 мача с 4 гола за Монтана).

От1999г. до2006г. в „ Селтик “ (Глазгоу) изиграва 234 мача, като отбелязва 60 гола. Той е третият български футболист, играл във висшия ешелон на шотландския футбол (следИлиян КиряковиЦанко Цветанов). На30 август2006 година минава в британския „ Астън Вила “ от градБирмингам.

След отказването наКрасимир Балъковотбългарския народен тим по футболна30 април2003г. Стилиян Петров поема капитанската лента и я носи 29 мача. Впоследствие тя е дадена наДимитър Бербатов, откакто Стилиян се отхвърля от националния тим в края на 2006 година. Той е изиграл най-вече мачове с фланелката на българския народен тим.

През октомври 2005 година Стилиян Петров написва автобиографията си „ You Can Call Me Stan: The Stiliyan Petrov Story “ (Може да ме наричате Стан: Историята на Стилиян Петров) благодарение на спортния публицист Марк Гуиди. Книгата е преиздадена през октомври 2006 година

Стилиян Петров е определен заФутболист №1 на Българияза 2003 година Освен това е класиран 4 пъти на 2-ро място (през 2000, 2001, 2005 и 2009 г.) и 2 пъти на 3-то място (през 2002 година и 2006 г.)

Обявен е за почетен жител на Монтана през 2006 година. Петров подарява наградата за званието на деца с умствени увреждания.

Роден вМонтана, той стартира професионалната си кариера с локалния тим наПФК Монтана. На 18-годишна възраст е видян отГеорги Василеви минава вЦСКА (София)за сумата от 30 000 евро. СЦСКА (София)печелиКупата на Българияза сезон 1998/1999. През месец юли 1999 година минава вСелтикс трансферна сума 3 400 000 евро.

„ Селтик “

В „ Селтик “ Петров съумява да си сътвори интернационално име. Първата му година в отбора не е доста сполучлива, само че в идващия сезон съумява все по-често да намира място измежду тутилярите. До 2009 година е десетият най-резултатен състезател в историята наШотландската висша лигас 55 гола.

„ Астън Вила “

На 30 август 2006 година Селтик приема офертата наАстън Вила. Трансферът е на стойност£6,5 млн., като след това сумата може да доближи до £8 млн. Петров подписва четиригодишен контракт. Дебютът му е на 10 септември срещуУест Хам, като мачът приключва при тъждество 1:1.

Стилиян вкарва първия си гол за „ Астън Вила “ на11 декември2006 година при равенството 2:2 сШефилд Юнайтед.

Първите два сезона не са положителни за Стилиян Петров, откакто той към момента не може да се наложи в състава. В сезон 2008/2009 обаче се постанова като закрепостен титуляр. На 12 април 2008 година Стилиян вкарва гол от над 40 метра срещуДарби Каунтипри успеха на Астън Вила с 6:0. Това е най-далечното попадение, вкарвано от състезател на Астън Вила в цялата история на клуба.

През май 2009 година Стилиян Петров получава три награди за Играч на сезона– едната от британските последователи на клуба, втората от останалите футболисти на тима,а третата от българския народен почитател клуб на Астън Вила– Bulgarian Lions.

На 20 май 2009 година Петров подписа нов контракт с Астън Вила до 2013 година След прекосяването наГарет БаривМанчестър Ситии отказването наМартин Лаурсенот футбола, Стилиян Петров поема капитанската лента в Астън Вила.

Национален тим

Стилиян Петров дебютира заБългарският народен тим по футболна 23 декември 1998 година в другарска среща с Мароко. На 29 март 2000 година Петров вкарва първия си гол за националния тим в другарски дуел против Беларус.

След мача на националния тим наБългариясЛюксембургзаЕвропейското състезание през 2008(11 октомври 2006 г.), Стилиян прави изказване, в което афишира, че ще престане да се състезава за България, до момента в който отпред на тима еХристо Стоичков. Самият Стоичков споделя, че няма спор с Петров и че той постоянно ще бъде капитан на А-отбора под негово управление. На 20 март2007Стилиян Петров се завръща в тима за мача снационалния тим на Албания. На 6 септември 2011 година в квалификационен мач заЕвропейското състезание по футболпрез 2012 година, Стилиян Петров усъвършенства върха от 102 изиграни мача наБорислав Михайловза българския народен тим по футбол, откакто изиграва мач номер 103 с националната фланелка. Сега върхът му е 106 мача.

Личен живот

Женен е за Паулина Петрова, с която имат 2 деца – Стилиян Младши и Кристиян.

Битка с заболяването

На 30 март 2012 година в формалния уебсайт на „ Астън Вила “ е оповестено известие, че Стилиян е диагностициран слевкемия. Заболяването е намерено след мача с Арсенал, на 24 март, след който Стилиян развива тресчица и е подложен на медицински проби. Цялата футболна общност във Англия и България оказват огромна поддръжка на футболиста. На 31 март по време на дуела Астън Вила-Челси футболистите и на двата тима излизат с фланелки в поддръжка на играча, а в 19-ата минута от дуела (Стилиян играе с номер 19) целият стадион се изправя на крайници и го приветства бурно в продължение на минута. От началото на април стартира лекуване в лондонска клиника. Стилиян Петров краткотрайно приключва футболната си кариера.

Оттегляне от футбола

На9 май2013 година в особено изявление Стилиян Петров афишира отдръпването си от професионалния футбол.

На 2 август 2012 година е оповестено, че заболяването на Стенли е в ремисия, а по-късно на 9 май 2013 година, той афишира отдръпването си от професионалния футбол. След близо 3-годишно сполучливо лекуване, той съумява да пребори подлата болест, последното му лекуване приключва при започване на януари 2015. По-рано през декември в изявление, той споделя че се усеща още веднъж жив, и благодари на всички хора, и клубове че са го подкрепили в борбата му сЛевкемия.

Отборът на „ Селтик “ провежда бенефисен мач в чест на Стилиян Петров на 08.09.2013 година на стадион „ Селтик парк “ в Глазгоу пред 60 000 фенове. Стилиян Петров взе участие в мача.

Фондацията

Фондация " Стилиян Петров " към този момент има деен DMS (Donors Message Service) за подаяние.Всеки, който има предпочитание да поддържа идеята на един от най-обичаните български футболисти, да застане до хората, борещи се с онкологични болести и да им подари вяра, може да го направи като изпрати SMS с текст DMS STAN. Цената на всяко едно известие е 1 лев.

" Вълнувам се, че Фондация " Стилиян Петров " дава още един метод за поддръжка на всички тези, които минават през тежък интервал в своя живот. Вярвам, че ще успеем да им бъдем в помощ ", разяснява Стилиян Петров.

" Мачът на вярата "

На 6 септември, водени от Петров, международни и европейски първенци, носители на КЕШ и трофея от Шампионската лига, първенци на Англия, Германия, Италия, Шотландия и Франция, носители на Златната топка, Златната обувка и куп други звездни оценки се съберахав центъра на София, с цел да покажат, че по-силна от болката е единствено вярата.

" Мачът на Надеждата ", проведен от някогашния български национал Стилиян Петров и неговата фондация, опълчи тимове на родни и международни звезди и приключи при тъждество 3:3.

Двубоят беше с благотворителна цел и се състоя на Националния стадион " Васил Левски " пред 20 000 фенове. Приходите от него ще бъдат дарени на лечебни заведения и организации, които оказват помощ на хората с онкологични болести. Самият Петров се пребори с сходно заболяване преди години и това го стимулира да работи в тази посока.

Срещата беше изпълнена с доста прочувствени моменти, с няколко спирания на играта, поздравления за уредника от най-големите звезди, пристигнали в София. Самият Стилиян стартира мача за тима на Световните звезди, през второто полувреме влезе в игра за България и взе капитанската лента от Христо Стоичков. Петров остана на терена до 82-рата минута, когато беше сменен от старши треньора на Черно море Илиан Илиев. Излизането на някогашния капитан на България и Селтик в 82-рата минута беше съпроводено с артистично осъществяване на известната ария " You`ll Never Walk Alone ". Петров напусна терена със сълзи в очите, като беше поздравен от всички участници на терена и от към този момент излезлите от игра.

" Благодаря на всички, че помогнахте на мен, фамилията ми и в този момент на хората, които се борят с тази подла болест. Преди 11 години не знаех дали ще мога да застана още веднъж пред вас, само че в този момент имах още веднъж удоволствието да облека националната фланелка. Разчувствахте ме, ние сме единен народ и аз се гордея да бъда българин ", съобщи Петров секунди след края на шоуто.

Българският тим откри резултата в четвъртата минута, когато Димитър Бербатов вкара с глава. Бербатов стартира офанзивата, подаде на ляво на Мартин Петров, а неговият другар и някогашен съотборник в ЦСКА и в националния тим му центрира на главата. Топката се отклони в крайници на Алън Хътън от тима на Световните звезди и влезе в мрежата на Шей Гивън. Секунди по-късно срещата беше прекъсната поради аплодисментите в 5-ата минута в поддръжка на някогашния национал и треньор на националния тим Петър Хубчев, който се бори с левкемия. В 19-ата минута Световните звезди изравниха резултата посредством някогашния нападател на Арсенал Робер Пирес, който получи топката от Хенрик Ларсон и от близо прониза вратаря Здравков.

Срещата беше прекратена още един път секунди по-късно - в 19-ата минута, с какъвто номер Стилиян Петров игра в по-голямата част от кариерата си. На терена нахлуха попзвездите Любо Киров, Владимир Ампов-Графа и Орлин Павлов, които поздравиха публиката със свое осъществяване на песента " Заедно ".

След спирането Хенрик Ларсон сподели, че се намира в отлична форма и вкара за 1:2 за гостите в 30-ата минута. Българският тим реагира единствено след две минути и изравни посредством оказалия се на върха на офанзивата Георги Пеев, който се възползва от втората асистенция в мача на Мартин Петров. Минута преди края на първото полувреме и шансът се усмихна на българския тим, откакто Ашли Йънг от три метра улучи гредата на опразнената врата след пробив и пас от дясното крило на Луис Гарсия. Мартин Петров след две асистенции съумя и да се разпише в 51-ата минута. Той беше изведен по прелестен метод от Красимир Балъков, избяга от отбраната и търколи топката около излезлия да го посрещне вратар Карл Икеме. Бившата звезда на Челси Джо Коул изравни за 3:3 в 74-ата минута с превъзходен самостоятелен пробив. Той получи топката на границата на наказателното поле, мина през Михаил Александров и Велизар Димитров и прати топката под плонжа на Димитър Иванков.

Мачът почетоха президентът на България Румен Радев, министър-председателят Николай Денков, двамата седнаха един до различен. В същата ложа бяха министърът на спорта Димитър Илиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Историческата дата 6 септември участва на формалните екипи на " Мача на Надеждата ". Върху номерата на екипите е прокламацията на княз Александър I Батенберг, с която той се афишира за " Княз на Северна и Южна България ". Така се отдава респект на Съединението на България, празникът, на който се състоя мачът. И се съчетават борбите за единна България и тази за живота на онкоболните.

“Чувствам се изтощен, защото от дълго време не съм играл на подобен терен, само че идеята беше невероятна, благородна. Радвам се, че много мои сътрудници участваха на мача и успяхме на този незабравим ден да зарадваме хората със събраните средства. Чувството е неописуемо - да играеш пред цялостен стадион, да чуеш българския химн… Имаше много млади футболисти в техния тим. Това не е явно, а очевадно. Така или другояче те са пристигнали за идеята. Вкараха се 6 гола и мисля, че хората останаха удовлетворени. Бих отправил зов да има по-често такива събития, с цел да се оказва помощ на хората ”, сподели след мача изпълнителният шеф на Левски Даниел Боримиров.

Димитър Димитров, който изведе тима на българските митове в " Мача на Надеждата ", изрази вяра, че с тази благотворителна самодейност са дали вяра на хората, които се борят с подлата болест. Смятам, че спечелилият би трябвало да бъде идеята. Надявам се с нашето наличие да сме дали някаква вяра на тези хора, които се борят с тази неприятна болест.Като персонален образец мога да кажа, че в този миг най-важни са поддръжката и позитивната сила, която човек може да получи. Това нещо извънредно доста ми оказа помощ ", показа Димитров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР