Род Salmonella включва стотици серотипове бактерии, от които част са

...
Род Salmonella включва стотици серотипове бактерии, от които част са
Коментари Харесай

Салмонела – причинява най-често хранителни инфекции. Микробиология


Род Salmonella включва стотици серотипове бактерии , от които част са патогенни и за индивида. Те са необятно публикувани микоорганизми, като механизмът на предаване на инфекцията е фекално-орален (при консумация нечиста храна, вода) както и контактно-битов – от нечисти предмети.

Бактериите от този жанр предизвикват тифо-паратифни болести (Salmonella typhi, Salmonella paratyphi), салмонелни токсикоинфекции – Salmonella enterica, Salmonella enteridis, Salmonella typhimurium и септицемии (Salmonella typhimurium).

Причинителите на салмонелните токсикоинфекции са остри антропозооноза – заразяват се животните и индивидът. Микроорганизмите съставляват Грам-отрицателни пръчици, които не образуват спори. Характерно за тях е, че се прикрепват за така наречен М-клетки на Пайеровите плаки (на чревната стена) в крайната част на тънкото черво (илеум). В стомаха по-голямата част от попадналите салмонели умират под действието на стомашния сок, само че се отделя ендотоксин , който има главно значение за тежестта на инфекцията.

При попадане в околната среда микроорганизмите са устойчиви и могат да останата жизнеспособни от дни до няколко месеца, а при ниски температури и повече. В хранителни артикули от скотски генезис (яйца, месо, мляко и млечни артикули, риба) салмонелите се рамножават бързо при по-висока температура, като се натрупват в доста количество. При разрушаването им се отделя токсин, който е резистентен на солната киселина в стомаха и надлежно води до инфектиране на лигавицата (гастрит).

Токсинът е термостабилен и при термична обработка на храната се резервира. Освен това не трансформира вкусовите качества на храната и надлежно затруднява различаване на нечистата храна.

Гастроентеритите, които се предизвикват от салмонелните бактерии са най-често спорадични – епидемиологични гърмежи, които обгръщат лицата, консумирали инфектирана храна.

За нашата страна главно значение имат Salmonella enteridis и Salmonella typhimurium. Широкото разпространяване на салмонелните гастроентерити отразява порочния кръг при приготвянето на храната в заведенията за публично хранене, както и превоза и производството им в индустриални условия.

Свързани публикации.. Салмонелоза – диагностика при заболели и здрави носители 0 Летните жеги покачват риска от салмонелоза и хранителни отравяния 0 Салмонелозата се лекува бързо 2

Инфекциозната доза за възрастни е към 2х109 бактерии, за разлика от децата, при които е в пъти по-ниска. Жизнеспособните бактерии, които оцеляват при прекосяване от стомаха към тънкото черво се прикрепят към чревните кафези и образуват ентеротоксин, който води до развиване на секреторна диария.

Инкубационният интервал е в границите на часове (6-8) до два дни. Симптомите стартират с гадене и повръщане, към които се прибавя диарията. При имунокомпрометирани лица инфектиращата доза е доста дребна. Възможно е заразяването да бъде разследване и на вътреболнична зараза.

Salmonella enteridis, Salmonella typhimurium са постоянно изолирани причинители на стомашно-чревни разстройства при онкоболни, инфектирани с ХИВ или развили СПИН. Най-често при тях болестта протича с продължителна диария, което води до малнутриция и обезводняване.

Бактериите имат свойството да „ метастазират”- да се придвижват до структури и тъкани в тялото, които са повредени. Най-често се локализират в клапни повреди на сърцето и на ставния уред.

Хроничното носителство се показва в откриването им в изпражнения и урина за повече от 1 година след лекуване. Установява се при към 1% от пациентите. Жлъзните пътища са главното място, в което бактериите остават жизнеспособни и се натрупват, отделяйки се в дребни количества с изпражненията.

Диагнозата се слага след лабораторни проучвания – изследват се повърнати материи, изпражнения, урина , промивни води от корем, както и останки от храна, вода, смивове от съдове, принадлежности, повърхности и опаковки. Материали могат да бъдат взети също и от селскостопански животни, както и това, с което са хранени.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР