Роботите вече могат да симулират сън благодарение на задачите, които

...
Роботите вече могат да симулират сън благодарение на задачите, които
Коментари Харесай

Роботите вече сънуват

Роботите към този момент могат да симулират сън с помощта на дилемите, които сме им поставяли. За това описа футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " с водещ Ива Дойчинова.

Тя описа за робота Амека, чийто основател е Уил Джаксън от Engineered Arts и който се образова от ChatGPT 3 на OpenAI. " Неговият основател категорично споделя, че той не е рационален и че човешките му качества са заблуда, само че самият хуманоиден робот симулира сънища, с цел да се учи по-добре от тях, т.е. да построява някакви сюжети, които са отвън неговото съществуване ", изясни доцент Тодорова.

Роботът споделя, че най-тъжният ден в живота й ще бъде, когато осъзнае, че в никакъв случай няма да изпита възприятието на същинската обич. В този подтекст футурологът сложи въпроса дали страстите могат да бъдат научени и дали ще можем да разграничаваме симулираната от същинска страст.

" Емоциите и възприятията не могат да се сведат единствено до периферната нервна система и реакция на невроните. Това е нещо ирационално и обвързвано с човешката душа. Симулацията може да бъде сведена до някакъв тип самозаблуда, на която самите роботи и изкуствен интелект да се самообучават, по този начин, че да се получи това, което ние назоваваме подравняване с нас. Ние постоянно приказваме за ценностно подравняване, само че очевидно ще има нужда и от прочувствено такова ", разяснява още доцент Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР