Роботите постепенно си проправят път в ежедневието ни, като навлизат

...
Роботите постепенно си проправят път в ежедневието ни, като навлизат
Коментари Харесай

Хуманоидният робот GARMI може да помага на възрастни хора

Роботите последователно си проправят път в всекидневието ни, като навлизат в разнообразни промишлености – от ресторантьорство до опазване на здравето. Учените работят интензивно за бързо разширение на опциите на роботите и е ясно, че те ще бъдат основни герои в животите ни в близко бъдеще.

Възрастните възрастни хора могат да се възползват най-вече от напредъка в роботиката що се отнася до опазване на здравето. А в този момент е време да се запознаете с GARMI. Този хуманоиден робот в бял цвят идва на помощ на лекари, медицински сестри и възрастни хора в потребност.

„ За мен този робот е фантазия “, споделя Фюнтер Щайнебах, пенсиониран доктор от Германия, който оказа помощ за построяването на GARMI.

Какво може да направи GARMI?

GARMI наподобява на няколко други робота. Монтиран е на платформа с колела. Лицето му съставлява екран, на който се демонстрират два сини кръга, настоящи като очи.

Разработчиците имат намерение да персонализират този робот за осъществяване на диагностика на пациенти. Той ще бъде оборудван с устройства за следене на разнообразни индикатори – ЕКГ, сфигмоманометър, ултразвук и други.

След като диагностиката на робота завърши, лекарите могат да оценят данните, без значение къде се намират. Този пробив има капацитета да бъде извънредно потребен за хората, които живеят в отдалечени региони.

„ Днес съществуват банкомати, посредством които можем да внесем пари. Представете си, че един ден, въз основа на същия модел, хората могат да дойдат и да се възползват от медицински обзор в един софтуерен център доста по-бързо “, споделя Абделджалил Насери, водещ академик в лабораторията, в която е създаден роботът.

Помощ за възрастни хора

Очаква се търсенето на здравна помощ да се усили фрапантно през идващите години. Според публично изказване, почти 670 хиляди позиции на болногледачи в Германия евентуално ще останат незаети до 2050 година Екипът се надява да образова GARMI да извършва някои от отговорностите на медицинските сестри и болногледачите.

Освен това, те имат за цел да дават хуманоидна роботизирана помощ за възрастните хора. Роботът ще може да оказва помощ на възрастните хора в техния дом или в старешки домове и приюти, като се отзовава за разнообразни задания – сервиране на храна, отваряне на бутилка вода, образуване на видео диалог със семейство и другари. По време на рехабилитационни извършения роботът може да оказва помощ и физически на пациентите.

GARMI е артикул на нова промишленост, наречена гериатроника, която употребява напреднали технологии като роботика, ИТ и 3D щемпел в региона на гериатрията, геронтологията и работата на медицинските сестри. Създаден е от дузина учени в съдействие с медицински експерти и Мюнхенския институт по роботика и машинен разсъдък.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР