Роботите отдавна са част от строителния процес. Сега те могат

...
Роботите отдавна са част от строителния процес. Сега те могат
Коментари Харесай

След огъня в „Нотр Дам: Робот гаси пожари във Франция

Роботите от дълго време са част от строителния развой. Сега те могат да бъдат потребни и в областта на пожарната сигурност, написа уеб сайтът инженер.bg.

Франция сигурно скоро няма да не помни опустошителния пожар на 15 април 2019 година, който унищожи част от катедралата " Нотр Дам ". Бедствието добива размери, които заплашват целостта на 8-вековната архитектурна и духовна емблема на Париж, както и живота на над 400 пожарникари. Затова в потушаването на пламъците в някои от най-критичните зони сполучливо се включва и роботът Colossus.

Той е създаден от френската компания Shark Robotics взаимно с парижката пожарна работа. Роботът се ръководи отдалечено. Със своите 500 кг Colossus е избран като най-мощния електрически робот в света. Устойчив е на топлинни талази до 900 градуса и разпръсква вода в периметър от 250 м. Роботът е с товароносимост до 500 кг и може да работи самичък в продължение на до 12 часа. Безпрепятствено изкачва стъпала с височина до 30 cм и се движи по 40-градусов надолнище със скорост от 4.5 км/ч. Освен това не изисква комплицирана поддръжка и се настройва за малко време. За Colossus можем да кажем още, че работи екологосъобразно, защото употребява дейно водата и не провокира съществено замърсяване на почвата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР